Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

FIOD

De opsporingsdienst van financiële en fiscale criminaliteit

Opsporingsthema's

Fraude

Fraude is een vorm van criminaliteit die de samenleving veel geld kost. Denk aan criminelen die geld witwassen en het niet of onjuist aangeven van inkomstenbelasting of btw. De FIOD spoort financiële fraude en belastingfraude op.

Ondermijning

Criminaliteit kan de samenleving ondermijnen. Denk aan het witwassen van crimineel geld. Of corruptie waarbij personen worden omgekocht. Samen met andere organisaties pakt de FIOD criminele netwerken aan om ondermijning tegen te gaan.

Accijnsfraude

Makers en verkopers van illegale sigaretten ontduiken belasting doordat ze geen accijns betalen. Hierdoor benadelen ze ook eerlijke handelaren. De FIOD bestrijdt samen met de Douane en Nationale Politie de illegale handel in tabaksproducten.

Belastingfraude

Zwartsparen, btw-fraude en inkomsten verzwijgen voor de Belastingdienst. Het zijn allemaal voorbeelden van fiscale delicten of belastingfraude. De FIOD spoort daders op samen met instellingen als de Belastingdienst, Douane en Toeslagen.

Corruptie

Corruptie is het maken van misbruik van toevertrouwde macht en/of bevoegdheden voor persoonlijk gewin. Corruptie is er in alle soorten en maten, in verschillende branches en allerlei landen.

Cybercrime

Cybercrime is criminaliteit die wordt gepleegd met digitale apparaten. Zoals computers hacken, online frauderen of witwassen met digitale munten zoals bitcoin. De FIOD spoort daders op van financiële cybercrime.

Drugsprecursoren

Gewone chemische stoffen kunnen misbruikt worden om verboden drugs te maken. Deze chemicaliën worden ook wel precursoren of pre-precursoren genoemd. De FIOD onderzoekt ongewone verkopen in de chemicaliënhandel om misbruik te voorkomen.

Faillissementsfraude

Elk jaar gaan in Nederland duizenden bedrijven failliet. Vaak door financiële problemen. Sommige bedrijven gaan met opzet failliet. Leveranciers, klanten of andere schuldeisers zijn dan hun geld kwijt. De FIOD onderzoekt meldingen van allerlei soorten faillissementsfraude.

Terrorismefinanciering

Terrorismefinanciering bestaat uit allerlei soorten hulp aan terroristische groepen of personen. Zoals de financiering van de aanschaf van explosieven of geld inzamelen om terreur of terroristen te financieren. De FIOD spoort verdachten op die met geld, goederen of diensten bijdragen aan terrorisme.

Witwassen

Door witwassen kunnen criminelen illegaal verdiend geld gebruiken in de maatschappij of terrorisme financieren. De FIOD brengt onder meer geldstromen in kaart om onterecht vermogen af te pakken van criminelen.