Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

In beslag nemen goederen

De FIOD mag in bepaalde gevallen voorwerpen in beslag nemen, zoals documenten, geld, sieraden, telefoons, maar ook voer- en vaartuigen.

De spullen worden in beslag genomen als bewijsmateriaal of om aan te tonen dat het voorwerp onrechtmatig verkregen is, omdat het met crimineel geld is betaald.

Wat is de procedure van in beslag nemen?

Iedere opsporingsambtenaar van de FIOD mag voorwerpen in beslag nemen. Wanneer dat gebeurt, wordt er een ‘kennisgeving van inbeslagneming’ (KVI) opgemaakt. We geven ook een ontvangstbewijs aan de persoon bij wie we goederen in beslag nemen. Zowel in de KVI als in het bewijs van ontvangst staan de gegevens van de verdachte en wat we in beslag nemen. De in beslag genomen voorwerpen worden overgebracht naar een vestiging van de FIOD voor verder onderzoek of gaan naar een centraal ketenbeslaghuis.

Wat gebeurt er met de spullen?

De FIOD neemt goederen in beslag, maar het Openbaar Ministerie (OM) beslist wat ermee gebeurt. Goederen worden teruggegeven, verkocht, vernietigd of bewaard voor verder strafrechtelijk onderzoek. In dat laatste geval gaan de spullen naar de zogeheten Domeinen. In een landelijk systeem houden de FIOD, de politie, OM en Domeinen bij welke voorwerpen in beslag zijn genomen, en wat ermee gebeurt.

Wat zijn de Domeinen?

Officieel is het Domeinen Roerende Zaken (DRZ). DRZ vertegenwoordigt de Staat als eigenaar van roerende zaken en is een directie van het ministerie van Financiën. DRZ is de wettelijke bewaarder van in beslag genomen goederen. DRZ heeft het hele land als werkgebied en bestaat uit de locatie Apeldoorn, de verkooplocatie Soesterberg en de opslaglocaties Bleiswijk, Hoogeveen en Ulicoten.

Openbaar Ministerie (OM)

Het OM beslist over het in beslag genomen goed. Kijk voor meer informatie over in beslag nemen op om.nl.

Centrale informatiedesk beslag

Bij wijze van proef is per 1 december 2016 een centrale informatiedesk opgezet waar personen vragen kunnen stellen over hun in beslag genomen goed. Hier kunt u telefonisch of per e-mail informatie krijgen over het in beslag genomen goed.

Telefoonnummer: (088) 152 42 00

E-mailadres: info@beslagloket.nl

Op deze pagina