Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Hoe herken ik fraude?

Als iemand zwartwerkt, met toeslagen sjoemelt of valse rekeningen verstuurt, is dat fraude. Fraude herkennen is best lastig. Daarom hebben we een aantal voorbeelden op een rijtje gezet. Zo ziet u hoe fraude eruit kan zien. Want fraude heeft veel gezichten.

Handje contantje

De woonkamer verbouwen. De tuin opknappen. Iemand wil het voor een zacht prijsje voor u doen. Maar u mag uw 'mannetje' alleen contant betalen. Bonnen en facturen krijgt u niet, ook niet als u erom vraagt. Dat is raar, toch? Vermoedelijk werkt uw klusser of tuinman zwart. En verzwijgt hij zijn inkomsten voor de Belastingdienst.

Inkomsten verzwijgen, en geen of te weinig belasting betalen? Dat heet belastingfraude.

Gouden bergen

U hebt gespaard en denkt erover om uw geld te beleggen. Op een dag komt er een mooie belegging voorbij, met een absurd hoog rendement. Ze beloven u gouden bergen. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het meestal niet waar. En is de kans is groot dat uw geld als sneeuw voor de zon verdwijnt en belandt in de zakken van oplichters.

Als uw geld niet wordt belegd - maar verdwijnt in de zakken van oplichters - heet dat beleggingsfraude.

Bakken met geld

Iemand wil een groot bedrag alleen cash betalen. Een luxe auto bijvoorbeeld. Of wil betalen met een cadeaukaart waar een enorm tegoed op staat. Krijgt u hiermee te maken, of met een andere verdachte geldtransactie? Dan is de kans groot dat er een luchtje aan zit. Criminelen proberen zo geld - dat verdiend is in de onderwereld - een legale status te geven.

Transacties uitvoeren om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen, noemen we witwassen.

Van fraude is altijd iemand de dupe

Andere vormen van fraude

 • BTW-fraude
  Geen btw betalen of onterecht terugvragen.
  Btw-fraude voorkomen? Bekijk de video.
 • Faillissementsfraude
  In het zicht van een faillissement geld en spullen verduisteren, zodat schuldeisers daar geen beslag meer op kunnen leggen.
 • Fraude met intellectueel eigendom
  Handelen in namaakgoederen of illegale software.
 • Fraude met toeslagen
  Toeslag aanvragen met gegevens die niet kloppen.

Fraude herkend?

Bij de FIOD kunt u fraude doorgeven. Hoe u dat doet leest u bij Ik wil fraude melden.