Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Wat doet de FIOD tegen corruptie?

De FIOD spoort fiscale en financieel-economische fraude op en bestrijdt die. Corruptie is een voorbeeld van een financieel-economische fraude. Wij zetten onze kennis en kunde daarom in om corruptie te bestrijden. Om dit goed te kunnen doen heeft de FIOD het Anti-Corruptie Centrum opgericht.

In het Anti-Corruptie Centrum bundelt zich de expertise binnen de FIOD op het gebied van corruptiebestrijding. Hiermee kunnen wij beter en sneller corruptie signaleren en opsporen. Met deze expertise zijn we in staat zowel nationale als internationale opsporingsonderzoeken te doen naar corruptie. Omdat corruptie zich over de hele wereld afspeelt, hebben we goed contact met opsporingsdiensten van andere landen.

Ook verzamelt, ontwikkelt en deelt het Anti-Corruptie Centrum kennis over alle aspecten van het opsporen en vervolgen van corruptie. Ons doel is dat het risico op corruptie een serieus onderwerp is en blijft in de directiekamer van Nederlandse bedrijven. Wij willen zorgen voor meer bewustwording dat integer zaken doen de norm moet zijn. Dit omdat corruptie ondermijnend werkt in de betreffende landen en eerlijke concurrentie verstoort.

Voorbeelden van FIOD zaken/persberichten met corruptie-aspecten.

In de bestrijding van corruptie werken we veel samen met het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche. Het Anti-Corruptie Centrum houdt zich voornamelijk bezig met het opsporen van buitenlandse ambtelijke corruptie en binnenlandse niet-ambtelijke corruptie. De Rijksrecherche richt zich op de bestrijding van binnenlandse ambtelijke corruptie. Het Openbaar Ministerie draagt zorg voor de vervolging van strafbare feiten.

Gevolgen van corruptie

Corruptie kan grote gevolgen hebben en hoge kosten. Deze kosten kunnen zo hoog worden dat de groei van een land hierdoor wordt vertraagd. Andere gevolgen van corruptie zijn:

  • De armoede in een land neemt toe ten gunste van enkele personen;
  • Gevaarlijke (afgekeurde) producten kunnen makkelijker op de markt komen;
  • De concurrentie tussen bedrijven wordt beïnvloed door het ongelijke speelveld;
  • De economie wordt minder open en transparant;
  • Bedrijven willen niet meer investeren in landen met veel corruptie;
  • De politiek in een land wordt instabiel.

Op deze pagina