Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Cybercrime

Cybercrime is criminaliteit die wordt gepleegd met digitale apparaten. Zoals computers hacken, online frauderen of witwassen met digitale munten zoals bitcoin. De FIOD spoort daders op van financiële cybercrime.

Wat is cybercrime?

Dit zijn misdaden die gepleegd worden met een ICT-middel, zoals een computer of een telefoon, die gericht zijn op ICT of die verwerkt worden door ICT. Ook kan er sprake zijn van klassieke delicten zoals fraude of kinderpornografie gepleegd met een ICT-middel.

Wat doet de FIOD tegen cybercrime?

Door de toenemende digitalisering worden steeds vaker digitale apparaten gebruikt bij het plegen van fraude.

De soorten cyberonderzoeken die de FIOD heeft onderzocht lopen uiteen. Het kan bijvoorbeeld gaan om belastingfraude, bitcoinfraude, oplichting, websites met illegale inhoud en handel in verboden goederen, zoals wapens en drugs. Ook zijn er onderzoeken afgerond waarbij er op internet medicijnen tegen corona werden aangeboden toen deze nog niet eens ontwikkeld waren.

Bij de FIOD werken onder meer deskundigen op het gebied van data, technologie en cryptovaluta. Ze brengen illegale geldstromen in kaart. Zo kan de FIOD bijvoorbeeld precies zien hoeveel een criminele organisatie op het darkweb heeft verdiend en waar dit vermogen vervolgens naar toe is gevloeid. De FIOD probeert vervolgens de criminelen te achterhalen, aan te houden en het met het misdrijf verkregen voordeel af te pakken.

FIOD werkt samen

Cybercrime houdt zich niet aan landsgrenzen. Daarom werkt de FIOD samen met instanties in Nederland en het buitenland. Het zogeheten Financial Advanced Cyber Team (FACT) van de FIOD werkt samen met onder meer:

  • Belastingdienst
  • Europol en Interpol
  • Nationale Politie
  • Openbaar Ministerie (OM)
  • Koninklijke Marechaussee
  • Drug Enforcement Administration  (DEA)
  • Federal Bureau of Investigation (FBI)

En talloze andere opsporingsinstanties in het buitenland.

Voor het verbeteren van de opsporing gebruikt de FIOD de nieuwste technologieën en wetenschappelijke inzichten. Daarom werkt de FIOD ook samen met hogescholen, universiteiten, kennisinstituten en cybersecuritybedrijven.

Cybercrime of digitale fraude melden

Wilt u cybercrime of (digitale) fraude melden? Gebruik dan het online formulier fraude melden van de FIOD. Als u dat wilt, krijgt u een ontvangstbevestiging. Hebt u uw contactgegevens aan ons doorgegeven? Dan nemen we alleen contact met u op als we nog vragen hebben. We mogen niet vertellen wat we met uw melding doen.

Op deze pagina