Terrorismefinanciering
Terrorismefinanciering bestaat uit allerlei soorten hulp aan terroristische groepen of personen. Zoals de financiering van de aanschaf van explosieven of geld inzamelen om terreur of terroristen te financieren. De FIOD spoort verdachten op die met geld, goederen of diensten bijdragen aan terrorisme.
Wat is terrorismefinanciering?
Zonder geld kan terrorisme bijna niet bestaan. Daarom is het financieren van terrorisme strafbaar. Het financieren van terrorisme kent vele vormen. Zoals:
- bedragen geld contant opnemen of doneren: om daarmee bijvoorbeeld grondstoffen voor explosieven aan te schaffen;
- geld inzamelen voor een goed doel: de opbrengst gaat niet of niet helemaal naar het goede doel maar wordt gebruikt voor aanslagen of het financieren van terroristen;
- fraude: bestuurders van bedrijven die subsidies doorsluizen naar verdachte organisaties of personen.
Het is strafbaar om geld of andere middelen ter beschikking stellen aan personen of organisaties die op de nationale sanctielijst terrorisme staan.
Wat doet de FIOD tegen financiering van terrorisme?
Het Team anti-terrorismefinanciering (TATF) van de FIOD onderzoekt hoe geldstromen samenhangen met terroristische activiteiten. Van personen die op de nationale terrorismelijst staan kunnen de bankrekeningen worden geblokkeerd. Verdachte personen kan de FIOD aanhouden. Zo worden terroristische organisaties bestreden en mogelijke aanslagen voorkomen.
Samenwerken tegen terrorismefinanciering
De FIOD werkt samen met andere instanties bij de aanpak van terrorismefinanciering. Waaronder:
- banken
- Nationale Politie
- Openbaar Ministerie (OM)
- inlichtingendiensten: zoals de AIVD
- Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU-Nederland)
Zo doen banken onderzoek naar klanten, analyseert de FIU-Nederland ongebruikelijke transacties en vervolgt het OM verdachten. Hierbij komen vaak ook onderliggende misdrijven zoals witwassen [link naar gelijknamige pagina] aan het licht. Meldplichtige instellingen en beroepen moeten ongebruikelijke betalingen melden bij FIU-Nederland. De FIU-Nederland deelt die informatie onder meer met de FIOD.
Financiering terrorisme en fraude melden
Wilt u financiering van terrorisme of fraude melden? Gebruik dan het online formulier fraude melden van de FIOD. Als u dat wilt, krijgt u een ontvangstbevestiging. Hebt u uw contactgegevens aan ons doorgegeven? Dan nemen we alleen contact met u op als we nog vragen hebben. We mogen niet vertellen wat we met uw melding doen.
Melden verdachte situatie chemische stoffen
Meld verdachte situaties met chemische stoffen voor explosieven bij het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën:
- telefoon: 088 154 00 00
- e-mail: precursoren@belastingdienst.nl
Lees verder over verdacht gedrag bij de aanschaf van aanslagmiddelen (chemische stoffen) bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).