Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Belastingfraude

Zwartsparen, btw-fraude en inkomsten verzwijgen voor de Belastingdienst. Het zijn allemaal voorbeelden van fiscale delicten of belastingfraude. De FIOD spoort daders op samen met instellingen als de Belastingdienst, Douane en Toeslagen.

Wat is belastingfraude?

Belastingfraude kent vele vormen. Zoals:

  • Btw(-carrousel)fraude: een ondernemer draagt geen btw af aan de Belastingdienst maar brengt die btw wel in rekening of brengt niet betaalde btw in mindering. Bij carrouselfraude gaat het om fraude een keten waarbij de goederen steeds worden doorverkocht waarbij er wel btw wordt berekend; door de koper wordt de betaalde btw afgetrokken als voorbelasting terwijl de verkoper deze niet afdraagt. Dit kan rondgaan, vandaar de term “carrousel”. Kenmerkend is dat er één of meerdere internationale transacties in de keten zitten.
  • onverklaarbare uitgaven: iemand koopt vastgoed, auto’s, kunst of andere dure spullen terwijl hij die volgens de belastingaangifte niet zou kunnen betalen. Dit wijst op niet aangegeven inkomen;
  • zwartspaarders: mensen die hun spaargeld niet of onvolledig opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte;
  • verhullende constructies: mensen die hun eigendom van bedrijven verhullen door deze via (trust)constructies onder te brengen in landen waar de afscherming van bezit (nog) mogelijk is.
  • fraude met loonheffing door het zwart uitbetalen van loon.

Wat doet de FIOD tegen belastingfraude?

De FIOD onderzoekt met name personen en bedrijven die het anderen mogelijk maken te frauderen. Dit worden ook wel facilitators genoemd. In overleg met de Belastingdienst bepaalt de FIOD welke soorten fraude extra aandacht krijgen. Lees verder voor een overzicht van samenwerkende overheidsinstanties tegen fraude op rijksoverheid.nl.

Internationale samenwerking

Sommige vormen van fiscale fraude gebeuren deels in het buitenland. Denk aan zwartspaarders die geld op een buitenlandse rekening proberen te verbergen voor de Belastingdienst. De FIOD werkt daarom samen met partners over de hele wereld. Een voorbeeld is de Joint Chiefs of Global Tax Enforcement (J5). Daarin werkt de FIOD samen met de fiscale opsporingsdiensten van:

  • Australië
  • Canada
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten

Belastingfraude melden

Wilt u belastingfraude melden? Gebruik dan het online formulier fraude melden van de FIOD. Als u dat wil, krijgt u een ontvangstbevestiging. Hebt u uw contactgegevens aan ons doorgegeven? Dan nemen we alleen contact met u op als we nog vragen hebben. We mogen niet vertellen wat we met uw melding doen.

U kunt signalen van vermoedelijke belastingfraude ook melden bij de BelastingTelefoon.