Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Fraude

Fraude is een vorm van criminaliteit die de samenleving veel geld kost. Denk aan criminelen die geld witwassen en het niet of onjuist aangeven van inkomstenbelasting of btw. De FIOD spoort financiële fraude en belastingfraude op.

Wat is belastingfraude?

Het ontduiken van belasting is een vorm van belastingfraude. Iemand betaalt dan geen inkomstenbelasting of btw terwijl dat wel moet. Ook onterecht beroep doen op subsidies, inkomensafhankelijke regelingen of toeslagen zijn vormen van (belasting)fraude. Door belastingfraude loopt Nederland jaarlijks vele miljarden euro's mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid.

Wat is financiële fraude?

Voorbeelden van financiële fraude zijn onder meer:

  • witwassen: zoals crimineel geld investeren in een legaal bedrijf;
  • misbruik van voorkennis: om zo de koers van aandelen te beïnvloeden;
  • faillissementsfraude: zoals een bedrijf met opzet failliet laten gaan om geen schulden te hoeven betalen.

Wat doet de FIOD tegen fraude?

De FIOD krijgt elke dag meldingen van fraude. Bijvoorbeeld van de Belastingdienst, Toeslagen, de Douane en andere instanties. Zoals brancheorganisaties, ondernemingen en particulieren. De FIOD onderzoekt de meldingen. Een strafrechtelijk onderzoek starten, gebeurt in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM). Is het nodig om een verdachte af te luisteren of zijn woning te doorzoeken? Dan gebeurt dit pas na toestemming van een rechter-commissaris. De officieren van justitie van het OM bepalen welke zaken voor de rechter komen.

Fraude melden

Wilt u fraude melden? Gebruik dan het online formulier fraude melden van de FIOD. Als u dat wil, krijgt u een ontvangstbevestiging. Hebt u uw contactgegevens aan ons doorgegeven? Dan nemen we alleen contact met u op als we nog vragen hebben. We mogen niet vertellen wat we met uw melding doen.