Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Vijf fiscale opsporingsdiensten houden challenge in strijd tegen internationale financiële criminaliteit en witwassen

Deze week brachten de leiders van de fiscale opsporingsdiensten van Nederland, Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (verenigd in de J5) hun meest vooraanstaande datadeskundigen, technologiedeskundigen en rechercheurs bijeen voor een gecoördineerd offensief om personen op te sporen die hun inkomen verdienen met het faciliteren en mogelijk maken van internationale financiële en fiscale criminaliteit.

Het event, 'The Challenge', werd gehouden bij de FIOD in De Bilt met als doel om tools, platformen, technieken en methodes te identificeren, te ontwikkelen en te testen die aan de missie van de J5 bijdragen. The Challenge richtte zich op het identificeren van professionele facilitators die internationale en grensoverschrijdende fiscale- en financieel economische criminaliteit inclusief witwassen vergemakkelijken en zo een bedreiging vormen voor de landen van de J5.

Deskundigen uit ieder land kwamen bij elkaar met als opdracht het optimaliseren van gegevens uit een reeks open bronnen en onderzoeksbronnen die de landen tot hun beschikking hebben, waaronder gegevens over offshore accounts. De teams hadden de opdracht om met gebruikmaking van verschillende analyse-instrumenten constructies op te sporen, mogelijke facilitators te identificeren, en aan de leiders van de J5 maatregelen voor te stellen om deze bedreigingen aan te pakken.

Na afloop van ‘The Challenge’ had elk team nieuwe onderzoeksdoelen geïdentificeerd, onderzoeksplannen ontwikkeld om die doelen aan te pakken, en hun mogelijkheden verbeterd om informatie te delen en gelijksoortige patronen en doelen in de toekomst te onderkennen.

“Financiële criminaliteit is grensoverschrijdend,” zei Hans van der Vlist, directeur van de FIOD.  “Daarom is operationele samenwerking essentieel en mogelijk. De J5 is een heel goed voorbeeld. Het doel van deze Challenge is om onbekende professionele facilitators van belastingfraude en financiële criminaliteit te definiëren.”

Naast de Challenge hebben de J5 ook reeds een aantal professionele facilitators geïdentificeerd, die ervan worden verdacht dat zij aanzienlijke fiscale en financiële fraude faciliteren die internationale grenzen overschrijdt, en zit hen actief achterna. J5 partners werken op dit moment samen om al deze facilitators door middel van een gecoördineerde internationale actie aan te pakken. Deze personen werden geïdentificeerd middels het uitwisselen van inlichtingen tussen J5 leden, vanaf het moment dat het samenwerkingsverband eerder dit jaar in Montreal, Canada, formeel bekend werd gemaakt.

De J5 hebben ook voortgang geboekt bij het identificeren van websites die fraude mogelijk maken door het promoten van constructies om inkomen en buitenlands vermogen te verhullen. J5 partners hebben inlichtingen en capaciteit gedeeld om zo gezamenlijk deze facilitators in het nauw te drijven door hun gebruikers te volgen en dit te gebruiken in hun onderzoeken naar degenen die bij deze constructies betrokken zijn.

Deze acties zijn een aanvulling op en versterken de lopende activiteiten van J5 partners om bedrijven en personen te ontregelen en af te schrikken, om te voorkomen dat zij fiscale criminaliteit faciliteren. Bijvoorbeeld:

  • Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) stelt op dit moment actief strafrechtelijk onderzoek in naar meer dan 200 facilitators en heeft onlangs wetswijzigingen aangebracht en budget gekregen waardoor men meer kan doen.
  • De ATO maakt op dit moment gebruik van de Tax Avoidance Taskforce, Serious Financial Crime Taskforce en de Phoenix Taskforce om facilitators te pakken en ter verantwoording te roepen, teneinde de Australische economie te beschermen.
  • De FIOD bundelt de krachten met de politie en richt zich op georganiseerde misdaad en witwassen, gefaciliteerd middels financiële constructies.
  • De IRS gaat door met onderzoeken naar facilitators die zowel in als buiten de Verenigde Staten opereren, en richt zich met name op fiscale fraude en witwassen, aangezien dit betrekking heeft op schendingen van Amerikaanse wetgeving. Verder blijft de IRS onderzoeken door andere J5 leden ondersteunen door het verstrekken van informatie over talloze personen en voortvluchtigen die offshore belastingontduiking hebben gefaciliteerd.
  • De Canada Revenue Agency (CRA) heeft specifiek promotors van fiscale constructies, waaronder facilitators, tot één van de hoogste operationele prioriteiten van haar strafrechtelijke onderzoeken gemaakt. De CRA onderzoekt op dit moment meer dan 15 zaken betreffende promotors van fiscale constructies en meer dan 50 zaken die een link hebben met offshore belastingontduiking.

Hoofden van fiscale opsporingsdiensten uit Australië, Canada, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben het operationele samenwerkingsverband, beter bekend als de J5, medio 2018 opgezet om de samenwerking bij de bestrijding van internationale en grensoverschrijdende fiscale criminaliteit en witwassen te versterken. Voor meer informatie over de J5: www.irs.gov/J5.

Inlichtingen: Adriaan Ros, 06-1830 4204

Categorie :

Op deze pagina