Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Vijf fiscale opsporingsdiensten verenigen zich in strijd tegen internationale fiscale criminaliteit en witwassen

Leiders van de fiscale opsporingsdiensten van Australië, Canada, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben een gezamenlijk operationeel samenwerkingsverband opgezet, de Joint Chiefs of Global Tax Enforcement (J5), om de samenwerking bij de bestrijding van internationale en grensoverschrijdende fiscale- en financieel economische criminaliteit inclusief witwassen te intensiveren.

Het samenwerkingsverband richt zich op het opbouwen van internationale handhavingscapaciteit door het delen van informatie en inlichtingen, het vergroten van de operationele capaciteit door te experimenteren met nieuwe benaderingen, en het uitvoeren van gezamenlijke operaties om diegenen die fiscale en financieel economische fraude met offshore-structuren mogelijk maken en faciliteren, rekenschap te laten afleggen.

De leden van de J5 zijn de hoofden fiscale criminaliteit en hoge ambtenaren van de Australian Criminal Intelligence Commission (ACIC) en het Australian Taxation Office (ATO), de Canada Revenue Agency (CRA), de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), HM Revenue & Customs (HMRC) en de Internal Revenue Service Criminal Investigation (IRS-CI).

Deze groep is tot stand gekomen naar aanleiding van een oproep van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om meer te doen om facilitators van fiscale criminaliteit aan te pakken. Successen, nieuwe benaderingen en bevindingen vanuit deze gezamenlijke inspanningen zullen met andere fiscale rechtshandhavingsautoriteiten worden gedeeld.

Tijdens de eerste bijeenkomst van de J5 vorige week kwamen deskundigen op het gebied van fiscale en andere financiële criminaliteit uit alle 5 lidstaten bijeen. Gezamenlijk hebben zij tactische plannen ontwikkeld en mogelijkheden onderkend om jacht te maken op cybercriminelen en facilitators van grensoverschrijdende fiscale en financieel economische criminaliteit. De J5 gaan dit doen door het delen van data en technologie, het uitvoeren van operationele activiteiten en het benutten van de gezamenlijke capaciteit.

Hans van der Vlist, Directeur FIOD: “Het unieke van de J5 is de operationele samenwerking tussen vijf landen bij het bestrijden van professionele facilitators die fiscale fraude met offshore-structuren en cybercrime mogelijk maken en faciliteren, en de bedreiging die cryptovaluta voor fiscale autoriteiten vormen, en bij het zo efficiënt mogelijk gebruik maken van internationaal beschikbare data en technologie."

Will Day, Deputy Commissioner, Australian Taxation Office: “Erkennende dat fiscale criminaliteit de internationale grenzen overschrijdt, kunnen de ATO en ACIC door deelname aan de J5 met gelijkgestemde internationale belastingautoriteiten en rechtshandhavingsdiensten samenwerken om onze binnenlandse activiteiten uit te breiden en strategieën te ontwikkelen om criminele activiteiten te verstoren en Australië beter tegen nieuwe bedreigingen te beschermen.”

Col Blanch, Executive Director Intelligence Operations, Australian Criminal Intelligence Commission: “Financiële criminaliteit vindt wereldwijd plaats en criminele winsten verplaatsen zich tussen meerdere rechtsgebieden. Daarom zijn wij vastbesloten om met onze binnenlandse en internationale partners samen te werken om buitenlandse service providers en cybercriminelen die zich speciaal richten op de financiële sector proactief te bestrijden.”

Johanne Charbonneau, Director General, Canada Revenue Agency: “De totstandkoming van de J5 toont het serieuze commitment van regeringen over de hele wereld om de internationale samenwerking bij het bestrijden van zware internationale fiscale en financiële criminaliteit, witwassen en cybercrime door het gebruik van cryptovaluta, te verbeteren. De J5 is een aanvulling op het belangrijke internationale werk van de OESO middels samenwerking op operationeel gebied. Onze gezamenlijke inspanningen en ervaringen zullen worden gedeeld, zodat we gezamenlijk de steeds geraffineerdere wereldwijde constructies en de professionele facilitators die deze constructies mogelijk maken, kunnen identificeren en aanpakken.”

Simon York, Director HMRC Fraud Investigation Service: “Fiscale criminaliteit en witwassen worden steeds mondialer en geraffineerder, dus het is essentieel dat we met internationale partners blijven werken aan het bestrijden van deze bedreigingen. De vorming van de Joint Chiefs of Global Tax Enforcement (J5) toont ons commitment om voorop te lopen in dat gevecht. Door samen te werken verbreden we onze horizon m.b.t. fiscale rechtshandhaving, maken we de wereld kleiner voor diegenen die onze systemen willen uitbuiten en zorgen wij ervoor dat niemand zich buiten ons bereik bevindt.”

Don Fort, Chief of IRS-CI: “We kunnen niet op de oude voet doorgaan met het opslaan van informatie, gescheiden van de rest van de wereld, terwijl georganiseerde criminelen en belastingfraudeurs het systeem manipuleren en kwetsbaarheden uitbuiten voor hun eigen gewin. De J5 willen deze muren weghalen, gebruik maken van individuele best practices, en een operationele groep vormen die vooruitdenkt en druk kan uitoefenen op criminelen wereldwijd, op manieren die we zelfstandig niet kunnen realiseren.”

Updates over lopende J5 initiatieven worden eind 2018 verwacht.

Meer informatie over de J5 komt beschikbaar op: www.irs.gov/J5

Mediacontacten:
Nederland – FIOD, Adriaan Ros, ag.ros@belastingdienst.nl, mob. 06-1830 4204
Canada – Canada Revenue Agency: Robert.Giroux@cra-arc.gc.ca
Verenigd Koninkrijk – HM Revenue & Customs: charlotte.earland@hmrc.gsi.gov.uk
Verenigde Staten – Internal Revenue Service Criminal Investigation: justin.cole@ci.irs.gov
Australië – Australian Taxation Office: mediaunit@ato.gov.au
Australië – Australian Criminal Intelligence Commission: media@acic.gov.au

Categorie :