Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Smokkel

Een fles drank of een extra slof goedkope sigaretten in je koffer verstoppen om die na je vakantie stiekem langs de Douane te smokkelen, is geen nieuw fenomeen. Zo lang er grenzen, invoerrechten en accijnzen bestaan, wordt al geprobeerd goederen over de grens te brengen zonder belastingen te betalen. Smokkelaars zijn inventief en bedenken steeds nieuwe manieren om hun illegale goederen en geld over de grens te krijgen. De Douane ziet toe op de geld- en goederenstromen, de FIOD op de fiscale geldstromen.

smok·ke·len (smokkelde, heeft gesmokkeld) 1. goederen met ontduiking van in- of uitvoerrechten over de grens vervoeren 2. oneerlijk zijn; = bedriegen: een beetje smokkelen met het meten (Bron: Van Dale Woordenboeken)

Onderdelen

Als in 1945 de FIOD aan de slag gaat, bestaat het uit 3 onderdelen: de Inlichtingendienst, Fiscale recherche en Douanerecherche. Door de snelle toename van het werk en aantal medewerkers, was al gauw het Lloydgebouw in Amsterdam, waarin de FIOD was gevestigd, te klein om alle medewerkers onder te brengen. De douanerecherche verhuist naar een ander kantoor in de hoofdstad. In 1952 komt iedereen weer bij elkaar in een pand. Maar het onafhankelijke karakter van de 3 afdelingen blijft bestaan tot een reorganisatie in de jaren 90 van de vorige eeuw.

Op een zwarte paspop hangt een zwarte jurk van gaas en kunstleer, met een rok van met roze biezen afgewerkte ruches. en
In vakjes in de rok werden drugs gevonden.
Een zwarte herenfiets met extra dik zadel en spatborden.
In zadel en spatborden werd alcohol gesmokkeld.

Zelf aangifte doen

Rechercheurs van de Douanerecherche (sinds de jaren 90 dus kortweg FIOD) werkten en werken nauw samen met de Douane. In de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog werden nog álle geld en goederen die de grens overgingen gecontroleerd door rijksambtenaren. Denk bijvoorbeeld aan het percentage alcohol in flessen en vaten drank. Of het exacte aantal sigaretten in een verpakking. En of het papierwerk klopt. Waren alle invoerrechten en accijnzen betaald? Vanaf de vroege jaren 50 wordt de verantwoordelijkheid om zelf aangifte te doen steeds meer neergelegd bij burgers en ondernemers, zoals we dat nu kennen. Smokkel gaat echter onverminderd door. Het type producten en de wijze waarop wordt gesmokkeld, veranderen nog steeds voortdurend.

*De jurk en fiets zijn eigendom van, en te zien in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam.

Categorie :