Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Nieuwe aanhouding in onderzoek naar oplichting met nepnieuwswebsites

Op 15 december heeft de FIOD een 28-jarige Amsterdammer aangehouden, die voor verhoor was overgebracht naar een cellencomplex in Zaandijk. De man is op 17 december heengezonden. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met onder andere oplichting middels nepnieuwswebsites. De man kwam bij de FIOD in beeld in een strafrechtelijk onderzoek met doorzoekingen op 22 september 2021.

Het FIOD-onderzoek richt zich op een criminele organisatie die zich bezighoudt met oplichting met nepnieuwswebsites. Potentiële slachtoffers komen daarop terecht via advertenties op onder andere Facebook. De criminele organisatie had een grootschalig netwerk in beheer van verschillende nepnieuwscampagnes, waarbij ook de identiteit van onder meer bekende personen en nieuwswebsites werden misbruikt. Consumenten werden met fictieve beweringen en nep-reviews verleid om door te klikken. De 28-jarige verdachte was werknemer bij het bedrijf van de op 22 september aangehouden man en is vermoedelijk betrokken geweest bij het maken van nepnieuwswebsites. FIOD en Openbaar Ministerie blijven optreden, ook tegen werknemers en anderen die zich bezighouden met dergelijke nepnieuwsadvertenties.

Ter informatie!  Waarschuwing voor nepnieuwswebsites

Naast het feit dat het Openbaar Ministerie en de FIOD krachtig optreden, roepen wij burgers op niet in dit soort advertenties te trappen. Mocht men toch willen beleggen in cryptovaluta, dan adviseren wij om dit te doen bij een bedrijf dat geregistreerd is bij De Nederlandsche Bank als crypto-instelling.

Nog steeds verschijnen deze advertenties online. Sommige platforms treden hier meer tegen op dan andere. Internetplatforms die deze advertenties (nog) niet actief verwijderen zouden dan ook meer werk moeten maken van het weren van dit soort advertenties van hun platforms.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :

Op deze pagina