Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Verdachte aangehouden in onderzoek naar oplichting met nepnieuwswebsites

Op woensdag 22 september is er een aanhouding verricht en zijn er doorzoekingen gedaan in een strafrechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met oplichting middels nepnieuwswebsites. Potentiele slachtoffers komen daarop terecht via advertenties op o.a. Facebook. De verdachte is aangehouden voor onder andere leidinggeven aan een criminele organisatie.

Een man van 29 jaar is voor verhoor meegenomen. De doorzoekingen vonden plaats in kantoren en woningen in Amsterdam, Velserbroek maar ook in Zweden. Er is voor miljoenen aan beslag gelegd op onroerend goed, auto’s, een scooter, horloges, cryptovaluta en bankrekeningen in binnen en buitenland.

De criminele organisatie had een grootschalig netwerk in beheer van verschillende nepnieuwscampagnes waarbij ook de identiteit van bekende Nederlanders en Nederlandse nieuwswebsites werden misbruikt. Consumenten werden met fictieve beweringen en nep-reviews verleid om door te klikken. Een nieuwsartikel heeft bijvoorbeeld als titel ‘Speciale Berichtgeving: De meest recente investering van (naam bekende Nederlander) verbaast experts en maakt grote banken doodsbang’. Vervolgens wordt omschreven dat een bekende Nederlander bij een bekend televisieprogramma te gast was en hij of zij vertelde over een maas in de wet om rijk te worden en dat de bekende Nederlander iedereen op het hart drukt om snel van deze geweldige kans te profiteren voordat grote banken deze mogelijkheid voorgoed dwarsbomen.

De werkwijze bij dit soort fraudes is dat nadat een consument doorklikt op een nepnieuwsadvertentie, de consument zijn persoonsgegevens invult en dan gebeld wordt voor hulp bij de eerste inleg en het aanmaken van een account bij een broker. Vervolgens worden de consumenten meerdere malen gebeld en verleid om nog meer geld in te leggen. Het ingelegde geld wordt overgeboekt naar diverse buitenlandse bankrekeningen. Vaak zijn slachtoffers hun geld kwijt.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op de activiteiten in Nederland maar er zijn ook activiteiten geconstateerd in het buitenland. Er zijn gegevens van meer dan een miljoen personen aangetroffen op een server in beheer van de criminele organisatie. Het vermoeden bestaat dat er tienduizenden personen over de hele wereld uiteindelijk geld hebben ingelegd, waarmee de criminele organisatie tientallen miljoenen aan vergoeding heeft verdiend. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Naast het feit dat het Openbaar Ministerie en de FIOD krachtig optreden, roepen wij burgers op niet in dit soort advertenties te trappen. Mocht men toch willen beleggen in cryptovaluta, dan adviseren wij om dit te doen bij een bedrijf dat geregistreerd is bij De Nederlandsche Bank als cryptoinstelling.

Daarnaast zien wij dat deze advertenties nog altijd online verschijnen en dat sommige platforms hier verdergaand tegen optreden dan andere. Wij roepen internetplatforms die deze advertenties (nog) niet actief verwijderen dan ook op om meer werk te maken van het weren van dit soort advertenties van hun platforms.

Meer informatie voor de media: Herman Opmeer 06 1860 1769  

Categorie :

Op deze pagina