Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD in de aanval

De zaak Slavenburg is een van de zaken waarmee FIOD vanaf de jaren 80 steeds meer in de schijnwerpers kwam te staan. Politie en de FIOD deden op 18 februari 1983 een inval in kantoren van de Slavenburg's bank in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Diezelfde dag werd bij leidinggevenden van de bank ook huiszoeking gedaan. De reden was het vermoeden dat er bij de bank een omvangrijk zwartgeldcircuit bestond en dat de bank actief meewerkte aan het witwassen van crimineel geld.

De bank bleek zwart geld in onderpand te nemen voor witte leningen. Er werd een schaduwboekhouding bijgehouden om de feiten te verbergen. De Amsterdamse seks- en gokbaas 'Zwarte Joop' bekende 2,2 miljoen gulden (1 miljoen euro) in contanten bij Slavenburg te hebben gestort.

Zwart op wit tekening van 7 politieagenten die met een stormram naar een kluis rennen.

Op zoek naar zwart geld proberen ambtenaren van de FIOD met een stormram een kluis open te rammen. (Tekenaar: Henk Gijsbers, gepubliceerd in Mijns & Cijns, 1983.)

187 miljoen

Er werd voor 187 miljoen gulden aan zwart, voornamelijk crimineel, geld bij de bank gevonden. Het ging om grote bedragen aan contant geld, sieraden en waardepapieren die lagen opgeslagen in speciale kluizen.

Vrijgesproken

In de loop van het onderzoek werden 21 bankmedewerkers gearresteerd. Medewerkers lager in de boom werden ontslagen van rechtsvervolging, omdat hun aandeel te klein was. Zes directeuren betaalden een boete en hoefden zich daardoor niet voor de rechter te verantwoorden. De president-directeur, mr. Piet Slavenburg, zoon van de oprichter van de bank, werd in 1987 vrijgesproken van het leiding geven aan valsheid in geschrifte door de Rotterdamse rechtbank.

*Cartoon in eigendom van Belasting & Douane Museum