Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Doorzoeking in onderzoek naar niet-ambtelijke corruptie

De FIOD heeft gisteren, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke niet-ambtelijke corruptie, onder leiding van het Functioneel Parket, een woning van een verdachte man (48 jaar) in Noord Limburg doorzocht en administratie in beslaggenomen. Tevens is er bij diverse betrokken ondernemingen in Amsterdam, Amersfoort, Naarden, Veenendaal, Rhenen en Zaltbommel administratie gevorderd en in beslag genomen.

Aanleiding voor het onderzoek is een aangifte van de voormalig werkgever van de man in juni 2015. De verdachte is een voormalig verkoopdirecteur van een onderneming die apparatuur voor telecommunicatie vervaardigt en hier in handelt. Vermoedelijk heeft hij tijdens zijn dienstbetrekking in de jaren 2012 tot en met 2015 ondernemingen bevoordeeld en daarvoor als tegenprestatie via aan hem gelieerde ondernemingen tienduizenden euro’s ontvangen onder de noemer ‘verrichte werkzaamheden’. Deze betalingen heeft hij in strijd met de goede trouw verzwegen tegenover zijn werkgever. De man wordt daardoor verdacht van niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift.

Corruptie ondermijnt de samenleving

Corruptie en daaraan gerelateerde strafbare feiten zijn ernstig vanwege het ondermijnende en corrumperende karakter jegens de samenleving. Er berust verantwoordelijkheid bij werkgevers om het compliance beleid op orde te hebben, maar dat laat onverlet dat er op dit terrein ook een taak voor het Openbaar Ministerie kan zijn.

Categorieën :