Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhouding en beslag in onderzoek naar corruptie bij bouw ziekenhuis

De FIOD heeft gisteren een voormalig manager Bouwzaken van een ziekenhuis in de omgeving van Utrecht aangehouden. Hij wordt verdacht van niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift. Er is beslag gelegd op gelden op bankrekeningen, een huis en een auto, omdat misdaad niet mag lonen.

De man zou als manager Bouwzaken tussen 2005  en 2013 giften hebben ontvangen in ruil voor het gunnen van een opdracht aan een bouwbedrijf. Hij ontving onder meer etentjes, kaartjes voor voetbalwedstrijden, contant geld en een verbouwing aan zijn privéwoning voor meer dan 100.000 euro. De giften zouden zijn afgedekt met valse facturen. Om hoeveel geld het in totaal gaat is onderwerp van onderzoek, maar het gaat vermoedelijk om meer dan 200.000 euro.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een meldingen door de FIU. Behalve de manager Bouwzaken, is ook een aannemer die de verbouwingen aan de woning van de manager deed, aangehouden. De FIOD heeft daarnaast twee weken geleden een oud-directeur van het bouwbedrijf als verdachte verhoord. Hij is door het bouwbedrijf in 2013 ontslagen. Zij worden alle verdacht van betrokkenheid bij de fraude.

Corruptie ondermijnt de samenleving

Corruptie en daaraan gerelateerde strafbare feiten zijn ernstig vanwege het ondermijnende en corrumperende karakter op de samenleving. Corruptie zorgt voor concurrentievervalsing en het vormt een ernstige aantasting van de integriteit. Daarom wordt ertegen opgetreden.

Categorieën :