Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Witwasonderzoek naar criminele erfenis

De FIOD, politie-eenheden in Den Haag en Amsterdam en justitie in Spanje hebben op 12 en 13 september doorzoekingen gedaan in twee woningen, een garagebox en een kelderbox in de omgeving van Den Haag en in een woning op Ibiza. Het onderzoek richt zich op de verdenking van witwassen van een criminele erfenis. Tijdens de doorzoekingen is onder andere beslag gelegd op administratie, drie auto’s, een boot, drie luxe horloges en contant geld.

De FIOD en de politie zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart nadat eerder dit jaar een man op gewelddadige wijze werd geliquideerd in Delft. Hij wordt in verband gebracht met strafbare feiten waarmee doorgaans grote geldbedragen zijn gemoeid. Zijn geld en vermogensbestanddelen kunnen dus van misdrijf afkomstig zijn en zijn vermoedelijk ondergebracht bij derden om het bezit voor opsporingsinstanties en de Belastingdienst te verbergen. Het onderzoek richt zich op de personen die geld of voorwerpen van de omgebrachte man voorhanden hebben. Het onderzoek staat onder leiding van het arrondissementsparket Den Haag.

Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven en in geval van overlijden de personen die beschikken over de criminele erfenis, in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. Misdaad mag niet lonen.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 1860 7761

Categorie :