Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Witwasnetwerk platgelegd

Op 21 april 2023 heeft de FIOD drie mannen (37, 42 en 54) en een vrouw (35) uit Den Haag, Rotterdam en Nieuwe Wetering aangehouden. Zij worden verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie die zich bezig houdt met witwassen, ondergronds bankieren en handel in precursoren voor de productie van synthetische drugs. Hun woningen en twee bedrijfspanden in Nieuw-Vennep zijn doorzocht, waarbij ook geld- en drugshonden zijn ingezet. Er is beslag gelegd op ongeveer een half miljoen euro aan contanten, 21 kg MDMA en 3150 kg aan precursoren (PMK/BMK), een vuurwapen, munitie, twee voertuigen met een verborgen ruimte, geldtelmachines en luxe goederen. Daarnaast zijn administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Drie verdachten zijn op 1 mei 2023 voor de raadkamer verschenen die de gevangenhouding heeft bevolen voor de duur van 90 dagen.

Tijdens de doorzoeking op 21 april 2023 kwam een 40-jarige man uit Tsjechië in een voertuig met een verborgen ruimte aan bij het bedrijfspand in Nieuw-Vennep. Ook deze man is aangehouden. Verder onderzoek leidde naar een bedrijf in Hoensbroek waar de FIOD op 2 mei 2023 een doorzoeking heeft verricht. Hierbij is een man (35) uit Heerlen aangehouden en zijn ongeveer 6300 kg aan precursoren in beslag genomen.

De Hongaarse autoriteiten hebben op 21 april 2023 op verzoek van de FIOD een man (40) uit Boedapest aangehouden en zijn woning en een bedrijfspand doorzocht. Het vermoeden bestaat dat deze man vanuit Hongarije betrokken is geweest bij het ondergrondse bancaire systeem en de handel in precursoren.

De FIOD vermoedt dat de verdachten criminelen faciliteerden bij het witwassen van tientallen miljoenen euro’s afkomstig uit drugshandel. Het bedrijfspand in Nieuw-Vennep fungeerde als plek waar criminelen contant geld konden brengen en afhalen. Ook vonden geldoverdrachten op straat plaats, waarbij gebruik werd gemaakt van tokens. Het geld werd vanaf het bedrijfspand in Nieuw-Vennep met buitenlandse voertuigen naar Hongarije gebracht. Vermoed wordt dat de gelden in Hongarije in het bancaire systeem werden gebracht en vervolgens via bankrekeningen in China en Hongkong op bankrekeningen van de criminelen terecht kwamen. Tevens werden criminele gelden witgewassen via de aankoop van cryptocurrencies. De faciliterende organisatie berekende hiervoor commissies.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder de leiding van het Functioneel Parket te Amsterdam.

Ter informatie!  Ondergronds bankieren

Ondergronds bankieren is illegaal en wordt door criminelen gebruikt om gelden internationaal te verplaatsen en witwassen. Het (ondergronds) verplaatsen van misdaadgeld is van cruciaal belang voor het laten draaien van de internationaal opererende georganiseerde misdaad. Crimineel ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :

Op deze pagina