Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Waterpijptabak verstopt in vrachtwagen

Op 27 augustus 2021 heeft de Douane een vrachtwagen met een Turks kenteken gecontroleerd op een locatie in Vijfhuizen. Tijdens de controle is in de laadruimte waterpijptabak gevonden waarover geen accijns was betaald. De waterpijptabak was verborgen in witte plastic emmers tussen de lading levensmiddelen.

In de vrachtwagen waren 368 emmers verstopt met een gewicht van ongeveer 3.800 kilogram. De waterpijptabak is in beslag genomen en inmiddels vernietigd. Wanneer deze waterpijptabak op de Nederlandse markt terecht was gekomen, zou vermoedelijk ruim 600.000 euro aan accijns zijn ontdoken. Waterpijptabak is een product dat zonder vergunning en accijnsafdracht niet mag worden geproduceerd of voorradig mag zijn.

De zaak is aan de FIOD overgedragen en er is een strafrechtelijk onderzoek gestart onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Aanpak handel in illegale sigaretten en accijnsfraude

Met de handel in illegale sigaretten en (waterpijp)tabak worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Het ontduiken van accijnzen en omzetbelasting leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten en (waterpijp)tabak het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat. Het OM, de Douane en de FIOD werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om de criminele winsten af te pakken.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61
Categorie :