Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Vrouw aangehouden op Costa Rica in onderzoek naar beleggingsfraude

De autoriteiten in Costa Rica hebben op verzoek van het Openbaar Ministerie een 48-jarige Spaanse vrouw aangehouden op verdenking van verduistering, oplichting en witwassen. De vrouw is de voormalige levenspartner van de 57-jarige hoofdverdachte in een lopend onderzoek van de FIOD naar een miljoenenfraude met beleggingen in Spaanse zonne-energieplantages. Nederland heeft verzocht om uitlevering van de vrouw.

De vrouw was bestuurder van de Spaanse onderneming die via een Nederlandse dochtermaatschappij geld van beleggers aantrok om te beleggen in de aanleg van zonne-energie plantages. Uit het strafrechtelijk onderzoek komt naar voren dat - een deel van - de door de beleggers ingelegde 8,5 miljoen euro vermoedelijk anders is besteed dan beloofd.

De 57-jarige hoofdverdachte in het onderzoek zou samen met zijn 48-jarige voormalige levenspartner het geld hebben gebruikt om grond op Costa Rica te kopen. Die gronden werden gekocht nadat de eerste beleggers gelden had gestort. De verdachten lieten op de gronden – met gebruik making van vermoedelijk gefingeerde leningen - huizen en een hotel bouwen. De vrouw woonde in één van die huizen. Vorige maand is er op verzoek van Nederland al beslag gelegd op bankrekeningen, een villa en het hotel.

Het onderzoek van de FIOD wordt voortgezet.

Zie ook

Categorie :