Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Voor tonnen beslag in onderzoek naar witwassen

De FIOD heeft woensdag in de omgeving van Rotterdam voor enkele tonnen beslag gelegd op onroerend goed, auto’s, contant geld, sieraden en bankrekeningen in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel parket.

Een echtpaar van 41 jaar oud uit Rotterdam wordt verdacht van witwassen, onder meer door de aankoop van onroerend goed. Hierbij is vermoedelijk gebruik gemaakt van buitenlandse rechtspersonen. Een 70-jarige man uit Rotterdam wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen. Het strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van signalen vanuit de Belastingdienst.

Er zijn twee woningen en een bedrijfspand in de regio Rotterdam doorzocht. Bij de doorzoekingen waren circa 50 opsporingsambtenaren en 10 militairen betrokken. Bij de doorzoekingen is gebruik gemaakt van een Advanced Search Team (AST) van Defensie. Een Advanced Search Team bestaat uit genisten van de Koninklijke Landmacht die zijn gespecialiseerd in het zoeken naar en in verborgen ruimtes. Deze militaire bouw- en constructiespecialisten hanteren hierbij technieken die zijn ontwikkeld bij het speuren naar geïmproviseerde explosieven (IED's) in uitzendgebieden, zoals in Afghanistan. De Defensiespecialisten beschikken hiervoor over geavanceerde apparatuur, zoals een grondradar.

Witwassen is een ernstig strafbaar feit, omdat criminelen daarmee geld uit de onderwereld in het financiële stelsel van de bovenwereld brengen. Het gaat om criminaliteit die de integriteit van het maatschappelijk verkeer ernstig aantast. Dit alles op het snijvlak tussen onder- en bovenwereld.

Categorie :