Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Voor ruim een miljoen euro gefraudeerd met bier en frisdrank

Vandaag heeft de FIOD doorzoekingen gedaan in een onderzoek naar fraude met accijns, verbruiksbelasting en btw. Het gaat om drie bedrijfspanden in Den Haag en Rotterdam en zes woningen in Den Haag, Maassluis, Vlaardingen en Voorburg. Er is niemand aangehouden. Wel is beslag gelegd op de administratie, gegevensdragers, drie auto's waaronder een Porsche Cayenne, een vrachtwagen en 40.000 euro contant geld. Daarnaast zijn vuurwapens, patroonhouders en patronen aangetroffen. Dit is overgedragen aan de politie.

Het vermoeden is dat via schijnconstructies grote partijen bier en alcoholvrije dranken zijn geïmporteerd zonder daarover de verschuldigde accijnzen, verbruiksbelasting en btw af te dragen. Ondernemingen bestellen bier en frisdranken in het buitenland. Die goederen worden op papier geleverd aan zogenoemde ploffers. In werkelijkheid gaan de goederen rechtstreeks naar de aankopende ondernemingen.

Ploffers zijn op normale wijze opgerichte vennootschappen. Vaak hebben ze een korte levensduur en verdwijnen zonder accijns, verbruiksbelasting en btw te betalen. De ploffers hebben de goederen ingevoerd vanuit het buitenland met hun verplichting om belastingen te betalen. Ploffers leveren de goederen op papier door aan een andere handelaar. Het geschatte nadeel over de periode eind 2016 tot en met heden loopt in de miljoenen euro’s.

Fraude met belastingafdrachten werkt concurrentievervalsend voor bedrijven die wel netjes aan hun betalingsverplichtingen voldoen en het brengt de maatschappij schade toe. Ook ondermijnt fraude het rechtsvaardigheidsgevoel.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :

Op deze pagina