Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Voor ruim 5 ton belastingfraude met nepfacturen

Op woensdag 19 mei heeft de FIOD een doorzoeking gedaan in een woning in de gemeente Rucphen. Een 31-jarige man, die niet is aangehouden, wordt verdacht van belastingfraude en witwassen. De man zou ten onrechte ruim 560.000 euro omzetbelasting hebben teruggevraagd. Tijdens de doorzoeking is beslag gelegd op administratie, een auto, een boot en contant geld. Daarbij is een geldhond van de Douane ingezet.

Na een melding van de Belastingdienst is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het vermoeden is dat de man voor zijn groothandel in computerhardware ten onrechte omzetbelasting heeft teruggevraagd en dat heeft onderbouwd met nepfacturen. Tijdens getuigenverhoren verklaarden de twee grootste leveranciers, waarvan de verdachte facturen heeft overlegd, dat de facturen vervalst waren.

Ook komt uit onderzoek naar voren dat vermoedelijk een aanzienlijk deel van de 560.000 euro contant is opgenomen. Daarvoor is mogelijk goud in het buitenland ingekocht, dat later weer voor contant geld in Nederland is verkocht. Verdachte zou van een deel van het belastinggeld verschillende vakantiereizen hebben geboekt en ook luxe goederen en een boot hebben gekocht.

Belastingfraude kan systeem ondermijnen
Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Witwassen ernstig
Door goederen te kopen van gelden die met misdaad verkregen zijn of door dit te investeren in vastgoed worden criminele verdiensten witgewassen. Criminelen willen het geld dat zij hebben verdiend in de onderwereld graag uitgeven in de bovenwereld. Om zwart geld in de bovenwereld te kunnen besteden zonder daarbij het risico te lopen dat het onmiddellijk weer door justitie of de Belastingdienst in beslag genomen wordt, moet het worden witgewassen. Witwassen van eigen criminele winsten of de criminele winsten van anderen, en ook het meewerken daaraan, is strafbaar. Daarnaast wil de overheid de gelden afpakken die met misdaad verdiend zijn.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :

Op deze pagina