Vijf verdachten aangehouden in witwasonderzoek
De FIOD heeft woensdag 4 broers en de echtgenote van 1 van de broers aangehouden in een witwasonderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. De FIOD doorzocht vier woningen in Hoofddorp, Almere, Alkmaar en Utrecht. Op Curacao is een bedrijfspand doorzocht. Behalve op administratie is er beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed, omdat misdaad niet mag lonen.
De hoofdverdachte is een 48-jarige man uit Almere. Hij en zijn 37-jarige vrouw bezitten voor bijna 2.000.000 euro onroerend goed en banktegoeden in het buitenland. Het vermoeden is dat dit vermogen uit misdaad verkregen is. De 48-jarige man is in 2003 in Duitsland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 6 maanden voor beleggingsfraude.
De 48-jarige man uit Almere, zijn 39-jarige broer uit Hoofddorp, zijn 42-jarige broer uit Alkmaar en zijn 44-jarige broer uit Utrecht, kochten allen een eigen woning. De 48-jarige man kocht er zelfs 2. Ook heeft zijn 37-jarige vrouw 3 woningen in Duitsland op haar naam staan. De woningen werden allen betaald door overschrijvingen vanaf buitenlandse bankrekeningen. Vervolgens werd de broers op papier een hypotheek aangeboden door een investeringsmaatschappij op Curacao, die via een ingewikkelde constructie uiteindelijk eigendom blijkt te zijn van de 48-jarige man uit Almere. Het vermoeden is dat het hier gaat om een zogenoemde ‘loanback-constructie’, om het vermoedelijk eerder crimineel vergaard vermogen zo wit te wassen.
Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.