Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Vijf aanhoudingen en tien doorzoekingen in drugsonderzoek

De FIOD heeft op maandag 1 juli vijf verdachten aangehouden en tien doorzoekingen verricht. Vier mannen (33, 35, 39, 56) en een 57-jarige vrouw uit Eindhoven, gemeente Heeze-Leende en Helmond zijn overgebracht naar politiebureaus voor verhoor. De politie Eenheid Oost-Brabant heeft bijstand verleend. Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op synthetische drugs en verzekeringsfraude. Er zijn doorzoekingen verricht in tien woningen en bedrijfspanden in Mierlo, Eindhoven, Helmond en de gemeenten Heeze-Leende en Gemert-Bakel. Daarbij is beslag gelegd op onder meer administratie, 90.000 euro contant geld, dure horloges, cryptotelefoons en voor een half miljoen euro op auto’s en onroerend goed. Een vuurwapen is overgedragen aan de politie. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het onderzoeksteam vermoedt dat er sprake is van georganiseerde handel in en productie van zowel precursoren als synthetische drugs. Uit cryptocommunicatiedata bleek dat de 56-jarige man uit Eindhoven op grote schaal grondstoffen levert die nodig zijn voor de productie van synthetische drugs. Voor de import van de precursoren uit het buitenland werkte de Eindhovenaar samen met zijn 35-jarige zoon en een 39-jarige man uit Helmond.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat vier van de aangehouden verdachten zich bezig hielden met verzekeringsfraude. De drie mannen (33, 35, 56) en vrouw worden verdacht opdracht te hebben gegeven om auto’s in het hogere segment in brand te steken en aanrijdingen in scène te zetten. De verdenking is dat het viertal, met medeweten van klanten, valse aangiften en documenten indienden om geld te claimen bij verzekeraars voor de aanschaf van andere auto’s.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.

Ter informatie!  Synthetische drugs

Precursoren, de zogeheten grondstoffen voor de productie van synthetische drugs zijn een onmisbare schakel in het productieproces. De productie en het voorhanden hebben van precursoren voor de productie van synthetische drugs zijn schadelijk voor de gezondheid en het milieu. De gevolgen van de synthetische drugs productie zijn zeer ontwrichtend voor de samenleving. Deze vorm van ondermijnende criminaliteit wordt daarom gezamenlijk aangepakt.

Ter informatie!  Chemische stoffen

De FIOD werkt samen met andere instanties, zoals de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie om de handel en het gebruik van grondstoffen voor drugs op te sporen. Gewone chemische stoffen kunnen misbruikt worden om verboden drugs te maken. Om misbruik te voorkomen onderzoekt de FIOD signalen, uit binnen- en buitenland, over ongewone transacties met chemicaliën.

Voor meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 10 02 61
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :