Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Vier aanhoudingen in onderzoek naar witwassen

Op woensdag 15 februari heeft de FIOD een 45-jarige man uit Dordrecht aangehouden en op maandag 20 februari drie mannen (22, 36 en 47) uit Den Bosch, Amsterdam en Zwijndrecht. Allen worden verdacht van witwassen. Hun woningen en twee bedrijfspanden in Den Haag zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op telefoons, ruim 541.000 euro contant geld, 6.000 US dollar contant geld, vier goudstaafjes met een totale waarde van 23.600 euro, zestien sloffen ongebanderolleerde sigaretten en vijf personenauto’s. De raadkamer van de rechtbank Noord-Holland heeft op 1 maart 2023 de gevangenhouding van de vier verdachten bevolen voor de duur van 90 dagen.

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek was een aanhouding op 31 mei 2022 van een man op Schiphol met 475.000 euro aan contant geld verstopt in zijn bagage. Informatie uit zijn inbeslaggenomen telefoon leidde naar de vier verdachten, die zich vermoedelijk ook bezighielden met het vervoeren van geld. Het onderzoeksteam vond namelijk tekstberichten en foto’s die wezen op het vervoeren van grote geldbedragen. Het vermoeden is dat in enkele maanden miljoenen euro’s zijn witgewassen. Dit geld heeft vermoedelijk een criminele herkomst.

Het onderzoek staat onder leiding van het Arrondissementsparket Noord-Holland.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :