Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Miljoenenfraude met omzetbelasting

De FIOD heeft op 13 juni doorzoekingen gedaan bij twee bedrijven in Dordrecht en Lijnden. Drie mannen van 51, 46 en 43 jaar uit Zeist, Leiden en Dordrecht en hun bedrijven worden verdacht van het ontduiken van omzetbelasting en het doen van valse aangiften omzetbelasting en invoeraangiften voor een bedrag van 18,6 mln euro. Er zijn geen aanhoudingen gedaan. Wel is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie.

De verdachten hebben vermoedelijk als douane-expediteur en belastingadviseur meegewerkt aan constructies waardoor nergens in de EU omzetbelasting werd afgedragen. Hierdoor konden producten online goedkoper worden aangeboden aan consumenten.

De drie mannen worden verdacht onjuiste invoeraangiften en onjuiste aangiften omzetbelasting te hebben gedaan voor verschillende importeurs van e-commerce goederen uit China. Om betaling van omzetbelasting te voorkomen, zijn vermoedelijk schijnconstructies gebruikt. Volgens die constructies zouden ingevoerde goederen worden doorverkocht aan ondernemingen in een ander EU-land en zou in dat land belasting worden betaald. Uit onderzoek blijkt echter dat deze buitenlandse ondernemers geen aangifte voor de omzetbelasting hebben gedaan en geen omzetbelasting hebben afgedragen.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpak fraude met e-commerce
Steeds meer goederen en diensten worden online verkocht en komen vaak uit het buitenland. Daarmee neemt e-commerce een steeds prominentere plaats in onze samenleving in. Uit controles van de Douane en de Belastingdienst alsmede uit diverse berichten vanuit het buitenland blijkt dat deze handel gevoelig is voor fraude, met name op het terrein van het bewust omzeilen van de omzetbelasting en de invoerrechten. Deze fraude zorgt ervoor dat producten goedkoper kunnen worden aangeboden dan door bedrijven die wel belasting betalen. Dit is concurrentievervalsing en veroorzaakt grote financiële schade. De Douane, de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket bestrijden deze vorm van fraude.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :