Verdachte aangehouden in onderzoek wegens het verstrekken van valse informatie aan Belastingdienst
Publicatiedatum 03-11-2022, 15:10
Op 3 november heeft de FIOD een 61-jarige man in zijn woning in Someren aangehouden en voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau in Arnhem. De man wordt verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrift. Zijn woning en twee bedrijfspanden in Eindhoven en Someren zijn door de FIOD doorzocht. Daarbij is onder meer beslag gelegd op digitale en fysieke administratie.
In 2021 heeft de man voor zijn bedrijf - een Limited opgericht naar Hong Kong’s recht - met de Belastingdienst een vaststellingsovereenkomst gesloten. In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt omtrent het afrekenen over eerder niet aangegeven inkomsten uit de Limited. Medio 2022 ontving de Belastingdienst van een buitenlandse zusterorganisatie nieuwe informatie waaruit naar voren kwam dat de man de Belastingdienst met opzet onjuiste informatie heeft verstrekt over de inkomsten die hij uit de Limited heeft genoten.
Het onderzoeksteam van de FIOD vermoedt dat de man opzettelijk onvolledige en vervalste informatie heeft verstrekt over de omvang van de omzet van bedrijf en zijn eigen inkomsten. Hierdoor hebben de verdachte vennootschap en de man te weinig belasting betaald.
Gedurende het fiscale onderzoek heeft de verdachte zich laten bijstaan door een fiscaal adviseur. Naar de rol en wetenschap van deze fiscaal adviseur wordt nader onderzoek ingesteld.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Vaststellingsovereenkomst
Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarbij de belastingplichtige en de Belastingdienst kunnen vaststellen welke rechten en plichten tussen beiden zullen gelden in een bepaalde situatie. Vaak wordt de vaststellingsovereenkomst gebruikt als een bindende regeling om een bestaand geschil op te lossen of een geschil te voorkomen. Zowel de belastingplichtige als de Belastingdienst zijn gebonden aan wat in de overeenkomst is vastgesteld. Bij een vaststellingsovereenkomst moet een belastingplichtige uiteraard wel alle relevante (en de juiste) informatie aanleveren.
Belastingfraude kan systeem ondermijnen
De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen en juiste volledige informatie verstrekken. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.
Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61