Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

UWV komt verduistering op het spoor: FIOD doet onderzoek

De FIOD heeft op 14 december in Rotterdam twee woningen doorzocht. Een 31-jarige man wordt verdacht van verduistering en valsheid in geschrift gedurende zijn werkzaamheden bij UWV. Tijdens de doorzoeking is beslag gelegd op diverse fysieke en digitale documenten en mobiele devices. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

UWV kwam de mogelijke verduistering vorige week op het spoor en ondernam direct actie. Hierop is de FIOD een onderzoek gestart. Het vermoeden is dat een medewerker van UWV verzoeken van werkgevers voor compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid heeft vervalst en daarmee ruim 1,8 miljoen euro heeft laten overmaken naar bankrekeningen van andere bedrijven dan die van de indieners.

Dit jaar kunnen bedrijven met terugwerkende kracht aanvragen voor compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid indienen bij UWV. Aanvragen worden voornamelijk digitaal ingediend via eHerkenning. De verdachte heeft vermoedelijk een aantal digitale aanvragen opnieuw op papier opgemaakt, maar voor andere bedrijven met bijbehorende rekeningen. Het vermoeden is dat hier sprake is van samenspanning tussen verdachte en deze bedrijven. UWV heeft snel ingegrepen, waardoor een aantal onterechte uitbetalingen op tijd kon worden tegengehouden.

Informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :