Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Utrechter aangehouden in onderzoek naar witwassen

De FIOD heeft gisteren een 44-jarige man uit Utrecht aangehouden, die wordt verdacht van witwassen. Zijn woning in Utrecht en een bedrijfspand in Schiedam zijn doorzocht. Daarbij is onder andere beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en een PGP-telefoon.

De FIOD kwam de 44-jarige Utrechter op het spoor nadat hij zijn woning had laten verbouwen door een woninginrichter waarnaar al een strafrechtelijk onderzoek liep. Het vermoeden is dat de Utrechter voor ruim 160.000 euro zijn huis heeft laten verbouwen en dit met crimineel geld heeft betaald. De herkomst van het geld is onduidelijk. Volgens zijn aangiften inkomstenbelasting zou hij een dergelijke verbouwing nooit kunnen betalen. Mogelijk beschikt de verdachte ook over onroerend goed in het buitenland. De woninginrichter wordt er overigens van verdacht van verschillende klanten contante betalingen te hebben ontvangen en daarbij de wettelijke maatregelen om witwassen te voorkomen niet heeft nageleefd.

Beide onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. 

Inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :