Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Underground bankier aangehouden  

In een gezamenlijk onderzoek van de Landelijke Eenheid en de FIOD is gisteren een 55-jarige man aangehouden in zijn woonplaats Abcoude. De verdenking is dat de man als underground bankier vele miljoenen heeft witgewassen. Er is beslag gelegd op administratie, 3 auto’s en sieraden die in een kluis lagen.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na informatie over het ophalen en transporteren van grote sommen contant geld door de verdachte. Vermoedelijk is de man een underground bankier die gebruik maakt van verschillende geldkoeriers. Eveneens wordt vermoed dat het contante geld een criminele herkomst heeft. Underground bankieren is bovendien illegaal en wordt door criminelen gebruikt om gelden internationaal te verplaatsen en wit te wassen. Om te mogen bankieren is een bankvergunning noodzakelijk.

Een van de geldkoeriers van de verdachte underground bankier is op 26 februari aangehouden. Zijn auto was speciaal geprepareerd om geld te verbergen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpak witwassen prioriteit
De Landelijke Eenheid en de FIOD werken steeds meer samen in de aanpak van witwassen, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :