Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Twee verdachten aangehouden in onderzoek naar internationale factuurfraude

Op dinsdag 6 juli zijn er in Den Haag en Rijswijk twee verdachten aangehouden op verdenking van  internationale factuurfraudes. Het vermoeden is dat de verdachten middels hacks facturen vervalsten en deze facturen gebruikten om (buitenlandse) bedrijven geld te laten overboeken naar Nederlandse bankrekeningen. Deze rekeningen stonden echter op naam van ‘geldezels’. De verdachten beschikten over inloggegevens en soms een tweede bankpas van de bankrekening van de geldezels. Tijdens de doorzoekingen is er beslag gelegd op 12 bankrekeningen, telefoons, bankpassen en administratie. De verdachten zijn vermoedelijk ook betrokken bij ‘vriend in noodoplichting’ (Whatsapp fraude). Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De fraude kwam aan het licht na digitaal onderzoek van ING Bank N.V. Deze bank heeft vervolgens aangifte gedaan tegen onder meer diverse geldezels en andere betrokkenen. Gebleken was dat na storting grote bedragen in contanten werden opgenomen wat afweek van het normale gebruik van de bankrekening. Ook waren er nog andere indicaties waardoor de transacties ING opvielen. Vanaf medio 2020 is gepoogd ruim 900.000 euro te verwerven, daarvan is ruim 600.000 euro door ING veiliggesteld.

De buitenlandse bedrijven dachten dat ze geld overmaakten voor prestaties en leveringen van de bekende zakenrelaties, maar feitelijk boekten ze de gelden over naar bankrekeningen van zogenaamde geldezels. Dit was mogelijk doordat de fraudeurs de communicatie tussen betrokken bedrijven hebben aangepast. Hierdoor konden de rekeningnummers van begunstigde bedrijven worden aangepast, zodat de facturen werden betaald op rekeningen van de ‘geldezels’.

De meeste bedrijven hebben aangifte gedaan bij de politie in het land van hun vestigingsplaats.

Voor informatie: Herman Opmeer, 06 18 60 17 69

Categorie :