Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Twee mannen verdacht van faillissementsfraude van 5,6 ton

De FIOD heeft op maandag 17 juni twee verdachten aangehouden en doorzoekingen in hun woningen verricht. Een 44-jarige man en een 29-jarige man uit Amsterdam zijn meegenomen voor verhoor. Ze worden verdacht van faillissementsfraude, het opzettelijk doen van onjuiste aangifte inkomsten- en omzetbelasting en valsheid in geschrift. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, twee auto’s en contant geld.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de curator. De 44-jarige verdachte is lange tijd bestuurder en enig aandeelhouder geweest van een taxibedrijf. Het taxibedrijf is failliet verklaard in 2021. De 44-jarige verdachte heeft onvoldoende administratie aangeleverd bij de curator. Hij heeft het taxibedrijf kort voor het faillissement overgedragen aan vermoedelijk een katvanger/stroman.

Uit het strafrechtelijk onderzoek volgt dat de 44-jarige verdachte en het taxibedrijf respectievelijk geen inkomsten- en omzetbelasting hebben betaald. Het nadeelbedrag is ruim 400.000 euro.

In de periode voorafgaand aan het faillissement heeft het taxibedrijf ruim 1.3 miljoen euro giraal overgemaakt aan een autoverhuurbedrijf van de 29-jarige verdachte. De overboekingen zijn gedaan op basis van vermoedelijk verschillende valse facturen. Het overgeboekte geld is direct contant opgenomen. Ook is ruim 400.000 euro overgeboekt naar de 44-jarige verdachte. In het kader van de faillissementsfraude zijn de schuldeisers van het taxibedrijf voor ruim 160.000 euro benadeeld.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Faillissementsfraude ondermijnt

Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.

Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 -50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :