Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Twee mannen aangehouden vanwege belastingfraude

De FIOD heeft op maandag 22 mei twee mannen aangehouden in een onderzoek naar Belastingfraude. Een 35-jarige man uit Zaandam en een 33-jarige man uit Hoofddorp zijn voor verhoor overgebracht naar politiebureaus. De mannen worden verdacht fraude met omzetbelasting, witwassen en valsheid in geschrift. Een woning in Hoofddorp en een garagebox in Amsterdam zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op een motor, auto, telefoons en contant geld. Beide mannen zijn na verhoor heengezonden.

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD startte na een controle van de Belastingdienst. De Zaandammer was aandeelhouder en bestuurder van een onderneming, de man uit Hoofddorp was betrokken als feitelijk leidinggevende. De onderneming was actief in de handel in auto’s. Het vermoeden is dat verdachten onjuiste aangiften omzetbelasting hadden ingediend. Buitenlandse leveringen aan de onderneming werden door verdachten vermoedelijk niet opgegeven in hun aangiften. Ook de omzet werd niet opgegeven terwijl volgens de FIOD op de rekening van de onderneming betalingen met betrekking tot de verkoop van auto’s binnenkwamen. Tijdens het onderzoek kwam verder nog naar voren dat de 33-jarige verdachte ook eigenaar was van een bedrijf dat auto’s importeert uit het buitenland. Ook daar werd volgens het onderzoeksteam verzuimd aangifte omzetbelasting te doen. Het precies nadeel voor de schatkist moet uit nader onderzoek blijken.

De mannen hebben zich vermoedelijk ook schuldig gemaakt fraude met Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Bij de aanvraag hadden ze mogelijk opzettelijk valse documenten ingediend. Vermoedelijk werd ten onrechte 40.000 euro TVL uitgekeerd aan de mannen. Een aanzienlijk deel van dit bedrag werd overboekt naar een bankrekening van een derde.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Ter informatie!  Tegemoetkoming Vaste Lasten

De TVL was bedoeld als tegemoetkoming voor ondernemers die als gevolg van de door de overheid ingestelde coronamaatregelen moeite hadden met het betalen van hun vaste lasten.

Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261

Categorie :