Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Twee mannen aangehouden in witwasonderzoek

De FIOD heeft op maandag 11 december in een strafrechtelijk onderzoek twee verdachten aangehouden en woningen doorzocht. De mannen van 39 en 48 uit Amsterdam en Lochem zijn meegenomen voor verhoor. Ze worden verdacht van het witwassen van crimineel geld. Tijdens de doorzoekingen in twee woningen in Amsterdam en Lochem is beslag gelegd op administratie, gegevensdragers, telefoons, laptops, twee luxe horloges en een auto. De mannen zijn na verhoor heengezonden.

Het strafrechtelijk onderzoek startte uit restinformatie van een onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Vermoedelijk is er sprake van een witwasconstructie waarbij crimineel (cash) geld wordt gebruikt voor diverse bestedingen, zoals de aankoop van elektronica, een luxe interieur of nog onbekende aankopen in het buitenland.

De 39-jarige Amsterdammer is vermoedelijk de facilitator van deze fraude. De man uit Lochem handelde in zijn opdracht en verzorgde het contact met in ieder geval één katvanger (maar vermoedelijk zijn dit er meer) die onderdeel is van de witwasconstructie. De katvanger had meerdere ondernemingen op naam staan waar hij enig aandeelhouder en bestuurder van was. Deze ondernemingen ontplooiden geen economische activiteiten en was er niemand werkzaam. De facturen die uit naam van deze bedrijven werden opgemaakt zijn vermoedelijk vervalst.

De bankrekeningen van de katvanger werden volgens het onderzoeksteam gebruikt voor het ontvangen en weer overboeken van diverse frauduleuze geldstromen. Het ontvangen criminele geld op de rekeningen van de katvanger werden nagenoeg geheel overgeboekt naar een buitenlandse bankrekening van een andere katvanger. Vanaf deze bankrekening werd het geld waarschijnlijk door geboekt naar andere bankrekeningen of werden rechtstreeks betalingen gedaan ten behoeve van de criminelen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Witwassen ernstig

Door goederen te kopen van gelden die met misdaad verkregen zijn of door dit te investeren in vastgoed worden criminele verdiensten witgewassen. Criminelen willen het geld dat zij hebben verdiend in de onderwereld graag uitgeven in de bovenwereld. Om zwart geld in de bovenwereld te kunnen besteden zonder daarbij het risico te lopen dat het onmiddellijk weer door justitie of de Belastingdienst in beslag genomen wordt, moet het worden witgewassen. Witwassen van eigen criminele winsten of de criminele winsten van anderen, en ook het meewerken daaraan, is strafbaar. Daarnaast wil de overheid de gelden afpakken die met misdaad verdiend zijn.

Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :