Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Twee aanhoudingen voor handel in valse veiligheidsdiploma’s en Covid-certificaten

Het Regionaal Financieel Team (RFT) heeft op 3 november een 29-jarige man uit Rotterdam aangehouden en op 10 november een 29-jarige man uit Schiedam. Het tweetal wordt verdacht van valsheid in geschrift en witwassen. Het vermoeden bestaat dat zij valselijk diploma’s maakten en verkochten aan klanten zonder dat er daadwerkelijk een examen of test had plaatsgevonden. Het ging om veiligheidsdiploma’s in de bouw, kraanmachine- en Covid-certificaten. Bij doorzoekingen in twee woningen en een bedrijfspand in Rotterdam en Schiedam zijn fysieke en digitale bewijsmiddelen in beslag genomen. Beide verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en de voorlopige hechtenis is verlengd met 14 dagen

Volgens het RFT zou het hoofdzakelijk gaan om fraude met de Duitse veiligheidscertificaten. Met een veiligheidsdiploma mag een bouwplaats met verhoogd risico worden betreden. Om in bezit te komen van zo’n diploma moet een examen worden afgelegd. In het strafrechtelijk onderzoek zijn de Duitse varianten van veiligheidsdiploma's, de zogeheten SCC-certificaten gevonden. De afkorting van SCC staat voor Sicherheits Certifikat Contraktoren.

Vermoedelijk wilden de kopers met de valse certificaten toegang krijgen tot een haventerrein om een illegale lading van verdovende middelen uit containers te halen.

Covid

De mannen boden vermoedelijk naast de veiligheidsdiploma’s ook heftruck-, graafmachine- en kraanmachinecertificaten en coronasneltesten of coronatesten met een wereldwijd reisdocument aan. Wederom zonder afname van een echte test. Afnemers van deze certificaten konden op deze wijze reizen met een negatief testresultaat en zo een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Veilige haven

Een belangrijke vereiste in de haven is een veilige omgeving. Dit ziet enerzijds op een legale goederenstroom en anderzijds op een veilige, gezond en milieuvriendelijke werkomgeving om de werkongevallen te verminderen. Iemand die een vals of vervalst veiligheidsdiploma heeft, of de valse/vervalste versie uit Duitsland, pretendeert kennis te hebben van het veilig uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden. Door het valselijk opmaken en verkopen van veiligheidsdiploma's, zonder dat hier examen voor wordt gedaan, wordt het karakter van een onveilige haven versterkt en wordt het risico op werkongevallen vergroot.

Ter informatie!  Combiteam Regionaal Financieel Team (RFT)

Het Regionaal Financieel Team is een combiteam van politie en FIOD en het Openbaar Ministerie. Dit team is een van de zes versterkingspijlers uit het Versterkingsplan van RIEC Rotterdam, gericht op de gezamenlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit in de regio Rotterdam.

Ter informatie!  Optreden tegen misbruik coronacrisis

De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.

Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 10 02 61

Categorie :