Twee aanhoudingen in witwasonderzoek
Op 14 maart heeft de FIOD twee mannen van 53 en 43 uit Amsterdam en de Gemeente Westerkwartier aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen, handel in verdovende middelen en valsheid in geschrift. Hun woningen zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op administratie, telefoons, laptops, drie auto’s en een contant geldbedrag van 59.000 euro.
Het strafrechtelijk onderzoek is gestart in 2020 nadat de Douane op Schiphol de 43-jarige man controleerde, waarbij een geldbedrag van ruim 36.000 euro werd aangetroffen. De man kon voor dit geld geen sluitende verklaring geven. Onderzoek van zijn bankgegevens liet zien, dat er veel contante stortingen werden gedaan die niet verklaard konden worden door de inkomsten van de man.
Uit zijn twee inbeslaggenomen telefoons kwam informatie naar voren dat de man zich vermoedelijk bezighield met de handel in verdovende middelen. Het opsporingsteam vermoedt dat de man verdovende middelen verpakte in alledaagse voorwerpen en deze in pakketten verzond naar Dominicaanse Republiek. Mogelijk prepareerde hij ook koffers die door passagiers werden meegenomen naar de Dominicaanse Republiek. Samen met zijn broer, een 53-jarige verdachte, verzorgde hij mogelijk ook pakketten met auto-onderdelen voor een verdovende middelen-lijn naar IJsland. Zij stopten vermoedelijk ook valse facturen bij de zending om deze zo regulier mogelijk te doen overkomen.
Het onderzoek staat onder leiding van het Arrondissementsparket Noord-Holland.
Witwassen ernstig
Door goederen te kopen van gelden die met misdaad zijn verkregen of door dit te investeren in onder andere vastgoed, worden criminele verdiensten witgewassen. Criminelen willen het geld dat zij hebben verdiend in de onderwereld graag uitgeven in de bovenwereld. Om zwart geld in de bovenwereld te kunnen besteden zonder daarbij het risico te lopen dat het onmiddellijk weer door het Openbaar Ministerie of de Belastingdienst in beslag genomen wordt, moet het worden witgewassen. Witwassen van eigen criminele winsten of de criminele winsten van anderen, en ook het meewerken daaraan, is strafbaar. Daarnaast wil de overheid de gelden afpakken die met misdaad verdiend zijn.
Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61