Ga direct naar de inhoud

Twee aanhoudingen in onderzoek naar belastingfraude en witwassen

Publicatiedatum 19-04-2022, 15:34

Op dinsdag 19 april 2022 heeft de FIOD twee mannen aangehouden en doorzoekingen verricht. Een 67-jarige man uit Rijswijk wordt verdacht van belastingfraude en witwassen en een 62-jarige man uit Rotterdam van valsheid in geschrift. De twee mannen zijn na hun aanhouding overgebracht naar politiebureaus in Den Haag en Capelle aan den IJssel voor verhoor. Er hebben doorzoekingen plaatsgevonden in drie woningen in Rijswijk, Rotterdam en Capelle aan den IJssel en in een kantoorpand in Den Haag. Er is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, gegevensdragers, telefoons, 4.000 euro contant geld en een auto. Daarnaast is er in een safeloket, waar één van de verdachte een kluis huurde, 63.000 euro aan contanten gevonden en in beslag genomen.

Het strafrechtelijk onderzoek door de FIOD startte na een melding door een accountantskantoor aan de Belastingdienst. De 67-jarige verdachte, aandeelhouder van een belastingadvies- en administratiekantoor, zette vermoedelijk jonge mensen van rond de 20 jaar in als katvangers. Deze jongeren werden benaderd om een besloten vennootschap (BV) op te richten en voor die BV’s een bankrekening te openen.

De 67-jarige verdachte diende vervolgens met zijn belastingadvieskantoor aangiften omzetbelasting ten onrechte (teruggaven) in namens meerdere BV’s. De teruggaven aan omzetbelasting werden bijgeschreven op de pas geopende bankrekeningen van de door de jongeren opgerichte BV’s. Het geld dat op de bankrekeningen binnenkwam, kwam via de katvangers weer in handen van de Rijswijker. Vermoedelijk is er voor een totaalbedrag van 378.489 euro opzettelijk onjuist teruggevraagd op aangiften omzetbelasting. Niet alle teruggaven zijn verleend dan wel uitbetaald door de Belastingdienst.

Coronasteun

De 62-jarige verdachte, bestuurder en mede-aandeelhouder van het belastingadvies- en administratiekantoor, diende volgens de FIOD een vals opgemaakte suppletie aangifte voor de omzetbelasting over het jaar 2019 in. De aangifte is vermoedelijk valselijk opgesteld om coronasteun te kunnen verkrijgen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261

Categorie: