Twee aanhoudingen in onderzoek naar belastingfraude en witwassen
Op dinsdag 19 april 2022 heeft de FIOD twee mannen aangehouden en doorzoekingen verricht. Een 67-jarige man uit Rijswijk wordt verdacht van belastingfraude en witwassen en een 62-jarige man uit Rotterdam van valsheid in geschrift. De twee mannen zijn na hun aanhouding overgebracht naar politiebureaus in Den Haag en Capelle aan den IJssel voor verhoor. Er hebben doorzoekingen plaatsgevonden in drie woningen in Rijswijk, Rotterdam en Capelle aan den IJssel en in een kantoorpand in Den Haag. Er is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, gegevensdragers, telefoons, 4.000 euro contant geld en een auto. Daarnaast is er in een safeloket, waar één van de verdachte een kluis huurde, 63.000 euro aan contanten gevonden en in beslag genomen.
Het strafrechtelijk onderzoek door de FIOD startte na een melding door een accountantskantoor aan de Belastingdienst. De 67-jarige verdachte, aandeelhouder van een belastingadvies- en administratiekantoor, zette vermoedelijk jonge mensen van rond de 20 jaar in als katvangers. Deze jongeren werden benaderd om een besloten vennootschap (BV) op te richten en voor die BV’s een bankrekening te openen.
De 67-jarige verdachte diende vervolgens met zijn belastingadvieskantoor aangiften omzetbelasting ten onrechte (teruggaven) in namens meerdere BV’s. De teruggaven aan omzetbelasting werden bijgeschreven op de pas geopende bankrekeningen van de door de jongeren opgerichte BV’s. Het geld dat op de bankrekeningen binnenkwam, kwam via de katvangers weer in handen van de Rijswijker. Vermoedelijk is er voor een totaalbedrag van 378.489 euro opzettelijk onjuist teruggevraagd op aangiften omzetbelasting. Niet alle teruggaven zijn verleend dan wel uitbetaald door de Belastingdienst.
Coronasteun
De 62-jarige verdachte, bestuurder en mede-aandeelhouder van het belastingadvies- en administratiekantoor, diende volgens de FIOD een vals opgemaakte suppletie aangifte voor de omzetbelasting over het jaar 2019 in. De aangifte is vermoedelijk valselijk opgesteld om coronasteun te kunnen verkrijgen.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Belastingfraude
De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen, van belastingadvies- en administratie kantoren wordt dit bij uitstek verwacht. Voor een goede werking van het systeem voor de heffing van omzetbelasting is het essentieel dat uitgegaan kan worden van de betrouwbaarheid, juistheid en volledigheid van de aangiften. Het systeem van de omzetbelasting is immers mede gebaseerd op het vertrouwen dat een rechtspersoon een juiste aangifte doet en dat de Belastingdienst op basis daarvan de verschuldigde omzetbelasting of teruggave daarvan vaststelt. Door aangiften te doen die niet stroken met de werkelijkheid, wordt het systeem van de heffing van omzetbelasting ondergraven. Belastingfraude brengt de maatschappij schade toe. Ook ondermijnt belastingfraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid.
Optreden tegen misbruik coronacrisis
De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen echter ook kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.
Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261