Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Twee aanhoudingen en 17 doorzoekingen in witwasonderzoek

De FIOD heeft op maandag 18 december twee mannen aangehouden en 17 doorzoekingen in Nederland en België verricht in twee strafrechtelijke onderzoeken. Twee mannen van 34 en 51 uit Rotterdam zijn aangehouden. Ze zijn overgebracht naar politiebureaus voor verhoor. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het tweetal wordt verdacht van witwassen. Hun woningen zijn doorzocht alsmede meerdere bedrijfspanden en woningen in Rotterdam, Amsterdam, Woerden en Den Haag. Daarbij is beslag gelegd op administratie, telefoons, computer, bankrekeningen, onroerend goed, een boot, cash geld, zilver en auto’s.

De strafrechtelijke onderzoeken startten na signalen van de FIU. De onderzoeken richten zich op meerdere met vermoedelijk crimineel geld aangekochte panden en snelle motorboten. De hoofdverdachte is een 34-jarige man uit Rotterdam. De andere verdachte is een man van 51. Beide verdachten hebben meerdere rechtspersonen op hun naam staan.

De hoofdverdachte kocht via zijn rechtspersonen diverse panden aan in Nederland en België met vermoedelijk crimineel geld. De betalingen voor deze panden werden onder meer gedaan door rechtspersonen die indirect te verbinden zijn aan de 51-jarige verdachte die geen direct belang hadden bij de aankoop van het onroerend goed. Verder zijn er door verdachte rechtspersonen hullen en motoren gekocht voor de productie van zogenaamde RHIBS (Rigid Hull Inflatable Boat). Dit zijn zeer snelle motorboten die veel gebruikt worden voor de smokkel van verdovende middelen of mensenhandel. Ook nu werden de betalingen voor de gekochte boten verricht door derden, waaronder rechtspersonen van een vermoedelijke katvanger en niet de rechtspersonen die de boten hadden aangekocht.

Het vermoeden bestaat dat crimineel verkregen geld via deze constructie werd witgewassen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Witwassen ernstig

Door goederen te kopen van gelden die met misdaad verkregen zijn of door dit te investeren in vastgoed worden criminele verdiensten witgewassen. Criminelen willen het geld dat zij hebben verdiend in de onderwereld graag uitgeven in de bovenwereld. Om zwart geld in de bovenwereld te kunnen besteden zonder daarbij het risico te lopen dat het onmiddellijk weer door justitie of de Belastingdienst in beslag genomen wordt, moet het worden witgewassen. Witwassen van eigen criminele winsten of de criminele winsten van anderen, en ook het meewerken daaraan, is strafbaar. Daarnaast wil de overheid de gelden afpakken die met misdaad verdiend zijn.

Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :