Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Onderzoek naar witwassen en fraude met Tozo-regeling

De FIOD heeft vandaag een doorzoeking gedaan in de woning van een 43-jarige man uit Weesp. De man wordt verdacht van witwassen en fraude met de TOZO-regeling. Tijdens de doorzoeking is beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie, mobiele devices en contant geld, evenals dure sieraden en waardevolle horloges.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na informatie van de politie. Het vermoeden is dat de verdachte via zijn bankrekening geld heeft witgewassen voor criminelen. Het storten van grote contante bedragen zonder legale economische verklaring kan een indicatie van witwassen zijn. Evenals de contacten die verdachte heeft met personen met criminele antecedenten.

De verdachte heeft in maart 2020 een eenmanszaak opgericht. Hij heeft direct aanvragen Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers) ingediend. Het vermoeden is dat deze onderneming uitsluitend is opgericht om gebruik te kunnen maken van deze regeling, omdat er nagenoeg geen activiteiten en inkomsten zichtbaar zijn. Verdachte heeft inkomen uit loondienst dat boven het sociaal minimum ligt. Vermoedelijk heeft de man dus geen recht op deze steunmaatregel.

Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :