Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Onderzoek naar omkoping en witwassen

De FIOD heeft op woensdag 10 april een 57-jarige man uit de regio Zuid-Kennemerland aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie. Hij wordt verdacht van niet-ambtelijke omkoping en witwassen. In het onderzoek zijn naast de 57-jarige man nog zes personen als verdachten aangemerkt wegens betrokkenheid bij de omkoping en/of het witwassen. Twee woningen in de regio Zuid-Kennemerland en Utrecht en een woning en twee bedrijfspanden in de gemeente Haarlemmermeer zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, digitale gegevensdragers, drie auto’s (Ferrari, Range Rover en Mini Cooper), 30.000 euro contant geld en verschillende dure horloges (Rolex). Ook is beslag gelegd op vermogensbestanddelen van de verdachten, waaronder onroerend goed in Nederland (en Zwitserland) en een bankrekening in Zwitserland. Meer aanhoudingen in het onderzoek worden niet uitgesloten.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na meldingen van de Rabobank bij de FIU. De 57-jarige man is vermoedelijk als (voormalig) bestuurder van de Nederlandse tak van een internationaal bedrijf onderdeel van een omvangrijke omkopingsconstructie van circa 27 miljoen euro aan (internationale) geldstromen sinds 2015. Via zijn privé-entiteiten ontving hij de omkopingsbetalingen vermoedelijk in ruil voor het garanderen van opdrachten voor een Nederlandse onderneming die werkzaamheden verrichtte voor het bedrijf waar de 57-jarige man werkzaam was. Deze betalingen zijn vermoedelijk (deels) witgewassen door verdachte en zijn familieleden. Een deel van de omkopingsbetalingen ging ook naar een buitenlandse bestuurder.

Het onderzoek, onder leiding van het Functioneel Parket, gaat onverkort verder.

Contact

Heeft u kennis van soortgelijke afspraken of concrete vermoedens dat er mogelijk sprake is van belangenverstrengeling en omkoping? Wilt u hierover spreken bij de FIOD onder de onder voorwaarde dat uw naam en die van uw bedrijf NIET naar voren komt in een (straf)dossier? Dan kunt u contact opnemen met de human intelligence afdeling van het Team Criminele Inlichtingen van de FIOD, te bereiken onder telefoonnummer: 0031-(0)88 155 16 61 (24/7 bereikbaar).

Ter informatie!  Aanpak corruptie prioriteit

Corruptie is het maken van misbruik van toevertrouwde macht en/of bevoegdheden voor persoonlijk gewin. Corruptie is er in alle soorten en maten, in verschillende branches en allerlei landen. Corruptiebestrijding is belangrijk omdat corruptie het vertrouwen van burgers in eerlijke handel ondermijnt en concurrentievervalsend werkt. Uiteindelijk betalen de klanten te veel voor producten en diensten, omdat de kosten voor corruptie terugverdiend moeten worden.

Ter informatie!  Melden van ongebruikelijke transacties

De FIU-Nederland (FIU) is de instantie waar onder meer banken, accountants, belastingadviseurs en trustkantoren ongebruikelijke transacties moeten melden. Deze zogenoemde poortwachters moeten melden op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Met haar analyse van de gemelde ongebruikelijke transacties legt de FIU transacties en geldstromen bloot die te relateren zijn aan witwassen, financiering van terrorisme of onderliggende misdrijven. Nadat een ongebruikelijke transactie als verdacht is aangemerkt, kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.
Verdachte transacties die mogelijk te relateren zijn aan corruptie worden bij de FIOD beoordeeld door het Anti Corruptie Centrum (ACC). Het ACC is ingericht naar aanleiding van de geïntensiveerde (inter)nationale aandacht voor corruptiebestrijding. Het ACC is een onderdeel van de FIOD en werkt nauw samen met andere organisaties zoals de FIU, Rijksrecherche en het Functioneel Parket.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :