Ga direct naar de inhoud

Onderzoek naar miljoenenfraude met ondergronds bankieren

Publicatiedatum 04-03-2022, 14:16

Op 1 maart heeft de FIOD een 43-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Hij wordt onder andere verdacht van witwassen en het zonder vergunning aanbieden van betaaldiensten. Diverse panden in Rotterdam, de woning en een tuinhuis van de verdachte zijn doorzocht. Tevens werd in samenwerking met Defensie gezocht in een bedrijfspand. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, bankrekeningen, een auto en ruim € 100.000,- aan contant geld. De verdachte is vandaag voor 14 dagen in bewaring gegaan.

De man wordt ervan verdacht dat hij zich in ieder geval vanaf maart 2020 heeft bezig gehouden met ondergronds bankieren. Hij heeft vermoedelijk honderden transacties verricht met een totale waarde van ruim 9 miljoen euro. De man hield zich bezig met grote internationale transacties van contante geldbedragen. Hij zette deze opdrachten door naar zijn vaste contactpersonen in het buitenland die de contante gelden daar aannamen of uitbetaalden. In Nederland verrichtte hij deze activiteiten waarschijnlijk zelf. Vermoedelijk hadden de gelden een criminele herkomst.

Ondergronds bankieren is illegaal en wordt door criminelen gebruikt om gelden internationaal te verplaatsen en wit te wassen. Om te mogen bankieren is een bankvergunning noodzakelijk. De verdachte heeft geen bankvergunning. Als aanbieder van betaaldiensten was de verdachte verplicht klantenonderzoek te doen, dat hij vermoedelijk eveneens achterwege liet.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie: