Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Onderzoek naar miljoenenfraude met ondergronds bankieren

Op 1 maart heeft de FIOD een 43-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Hij wordt onder andere verdacht van witwassen en het zonder vergunning aanbieden van betaaldiensten. Diverse panden in Rotterdam, de woning en een tuinhuis van de verdachte zijn doorzocht. Tevens werd in samenwerking met Defensie gezocht in een bedrijfspand. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, bankrekeningen, een auto en ruim € 100.000,- aan contant geld. De verdachte is vandaag voor 14 dagen in bewaring gegaan.

De man wordt ervan verdacht dat hij zich in ieder geval vanaf maart 2020 heeft bezig gehouden met ondergronds bankieren. Hij heeft vermoedelijk honderden transacties verricht met een totale waarde van ruim 9 miljoen euro. De man hield zich bezig met grote internationale transacties van contante geldbedragen. Hij zette deze opdrachten door naar zijn vaste contactpersonen in het buitenland die de contante gelden daar aannamen of uitbetaalden. In Nederland verrichtte hij deze activiteiten waarschijnlijk zelf. Vermoedelijk hadden de gelden een criminele herkomst.

Ondergronds bankieren is illegaal en wordt door criminelen gebruikt om gelden internationaal te verplaatsen en wit te wassen. Om te mogen bankieren is een bankvergunning noodzakelijk. De verdachte heeft geen bankvergunning. Als aanbieder van betaaldiensten was de verdachte verplicht klantenonderzoek te doen, dat hij vermoedelijk eveneens achterwege liet.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :