Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Onderzoek naar miljoenenfraude met btw 

De FIOD heeft vandaag in een strafrechtelijk onderzoek vier woningen en vier panden in Eindhoven, Capelle a/d IJssel, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Zwijndrecht doorzocht. Vier mannen (53, 51, 41 en 27 jaar) worden verdacht van btw-carrouselfraude voor negen miljoen euro. Vooralsnog is niemand aangehouden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en wordt ondersteund door Eurojust. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en op bankrekeningen.

Een melding van de Belastingdienst was aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD. Een Nederlands electronikabedrijf handelt zowel met Nederlandse bedrijven als met bedrijven binnen de EU. Vermoedelijk heeft de onderneming een frauduleuze handelsstroom met SD-kaarten opgezet met als doel de af te dragen omzetbelasting van de legale handel te verminderen.

Miljoenenfraude
Het vermoeden is dat een fraudeketen is opgezet van verschillende bedrijven in diverse EU-landen, waarin goederen en geld rondgaan met als doel het plegen van btw-fraude. In die keten zitten ploffers, ook in Nederland. Ploffers zijn bedrijven die wel btw ontvangen, maar die bewust niet afdragen. Die niet-afgedragen btw, komt ten goede aan de overige (Nederlandse) bedrijven in deze fraudeketen, die de niet afgedragen btw wel in aftrek brengen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld goederen goedkoper worden verkocht.

Btw-fraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem. Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alleen de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler. De Nederlandse Staat loopt in dit onderzoek 9 miljoen euro aan belastinginkomsten mis.


Onderzoek buitenland

In dit onderzoek zijn ook onderzoekshandelingen uitgevoerd in Hongarije, Kroatië, Polen en Tsjechië.

Belastingfraude kan systeem ondermijnen
De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat mensen juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Inlichtingen: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61

Categorie :