Onderzoek naar belastingfraude, identiteitsfraude en witwassen
Op 7 maart heeft de FIOD een 64-jarige man uit 's-Gravenzande aangehouden en voor voorlopige hechtenis overgebracht naar een politiebureau in Eindhoven. Een 36-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats en een 60-jarige vrouw uit ’s-Gravenzande, die momenteel in Polen verblijven, zijn ook verdachten. Het onderzoek richt zich op klusbedrijven die geen belastingaangiften doen en geen belasting betalen. Ook plegen de verdachten vermoedelijk identiteitsfraude en wassen zij het zwarte geld wit door dit over te maken naar Poolse bankrekeningen.
Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek was een boekencontrole van de Belastingdienst bij een eenmansklusbedrijf, waarvan de eigenaar inmiddels naar het buitenland was vertrokken. Bij de boekhouder lag een onvolledige administratie en over een aantal jaren was geen omzetbelasting betaald. Uit nader onderzoek van de FIOD blijkt dat het eenmansklusbedrijf werkzaamheden verrichtte via aannemers, de 36-jarige verdachte, en de 64-jarige verdachte. Het opsporingsteam vermoedt dat beide verdachte mannen zzp’ers bij de Kamer van Koophandel inschreven en op hun naam bankrekeningen openden. De zzp’ers gingen aan het werk voor de aannemers. De aannemers factureerden op naam van de zzp’ers en geld werd op hun bankrekeningen overgemaakt. De verdachten beschikten vermoedelijk over de bankpassen van de bankrekeningen van de zzp’ers en namen vervolgens grote contante bedragen op of boekten geld over naar een buitenlandse bankrekening op naam van de vrouwelijke verdachte.
Onderzoek moet uitwijzen waar de grote contant opgenomen bedragen van de gebruikte rekeningen zijn gebleven. De drie verdachten hebben geprobeerd hun vermogen buiten het zicht van de Belastingdienst te houden. Daarbij hebben zij onder andere op een slinkse manier misbruik gemaakt van de persoonlijke gegevens van een aantal zzp’ers. Een deel van het geld is gebruikt voor de financiering woningen in Nederland en Polen.
Tijdens doorzoeking van de woning in ’s-Gravenzande is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, ruim zesduizend euro contant geld, bankrekeningen en woningen in Nederland en Polen.
Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Belastingfraude kan systeem ondermijnen
De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.
Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.
Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61