Ga direct naar de inhoud

Onderzoek naar belastingfraude en witwassen

Publicatiedatum 05-10-2021, 11:38

Op 4 oktober heeft de FIOD een 43-jarige man uit Koog aan de Zaan in Amsterdam aangehouden. De man wordt verdacht van belastingfraude en witwassen. Ook is een woning in Amsterdam doorzocht, waarbij beslag is belegd op fysieke en digitale administratie, pinpassen, een rugtas met 3 vuurwapens, een tas met ongeveer 850 patronen en een kleine hoeveelheid cocaïne. De vuurwapens, patronen en cocaïne zijn overgedragen aan de politie.


De FIOD is een strafrechtelijke onderzoek gestart nadat een bank ongebruikelijke transacties had gemeld aan de FIU. Op de bankrekeningen van een bedrijf werden grote contante stortingen en opnames gedaan die niet konden worden verklaard. Binnen twee jaar is ruim 1,4 miljoen euro van de zakelijke rekeningen afgeschreven, waarvan ruim 1 miljoen euro contant werd opgenomen. Vermoedelijk gaat het om 250.000 euro niet afgedragen omzetbelasting en een bedrag van 1 miljoen euro dat geen legale herkomst lijkt te hebben. Onderzoek moet uitwijzen waar het geld vandaan kwam en naartoe is gegaan.

Het bedrijf dat inmiddels is opgeheven, stond vermoedelijk op naam van een katvanger. Daardoor bleef de 43-jarige verdachte, die waarschijnlijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf, buiten beeld. De katvanger had naar alle waarschijnlijkheid geen bemoeienis en inzicht in de activiteiten van het bedrijf. Hij had zijn pinpassen inclusief pincodes en inloggegevens voor het internetbankieren afgestaan aan de verdachte en kreeg hiervoor een vergoeding. Dit lijkt makkelijk geld verdienen, maar meewerken aan het wegsluizen van crimineel geld is strafbaar.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie: