Ga direct naar de inhoud

Onderzoek naar Amsterdamse verhuurmakelaar

Publicatiedatum 21-12-2022, 10:03

Verhuurders die hun pand verhuren, realiseren zich niet dat criminelen hun woning of bedrijfspand kunnen huren voor illegale activiteiten. Daarbij kan gedacht worden aan illegale prostitutie, hennepteelt of de productie van synthetische drugs. De overheid treedt op tegen deze vorm van ondermijnende criminaliteit. Op 13 december doorzocht de FIOD, in samenwerking met de politie, een 8-tal panden in Amsterdam en Zaandam.

Tijdens deze doorzoekingen is een 49-jarige Amsterdamse verhuurmakelaar in zijn woning aangehouden. De man wordt verdacht van witwassen en is overgebracht naar een politiebureau in Haarlem. Het vermoeden is dat panden waarvoor hij bemiddelde werden gebruikt om geld, wapens, en verdovende middelen op te slaan, maar ook om criminelen in te huisvesten. Daarvoor ontving hij vermoedelijk contant geld van personen zonder legale middelen van bestaan. Tevens bemiddelde hij mogelijk in de verkoop van onroerend goed. Het opsporingsteam vermoedt dat het gaat om dubieuze transacties met zeer hoge provisies. Door de ontvangst en uitgaven van deze contante gelden maakt de verdachte zich schuldig aan witwassen.

Tijdens de doorzoekingen in de verschillende panden is onder meer beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, luxe goederen, een boot, een auto, gas- en stungranaten, verdovende middelen waaronder 500 gram MDMA en cocaïne, softdrugs, valse identiteitspapieren en contant geld.

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD staat onder leiding van het Arrondissementsparket Amsterdam en is voortgekomen uit een casus van het RIEC Amsterdam-Amstelland. De man is inmiddels in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte in dit onderzoek.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie: