Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Miljoenenfraude met btw op IT-producten en consumer-elektronica

Op 14 november heeft de FIOD in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Europees Openbaar Ministerie doorzoekingen verricht in Zoetermeer, Reeuwijk en Berkel en Rodenrijs. Deze doorzoekingen vonden plaats in drie woningen en een bedrijfspand. Drie mannen worden verdacht van btw-carrouselfraude waarbij vermoedelijk voor miljoenen euro’s te weinig btw is afgedragen. Er is beslag gelegd op onder meer woningen, bankrekeningen, auto’s ( waaronder een Audi RS6 Avant en een Porsche Carrera GTS) en administraties. Vooralsnog is niemand aangehouden.

Het vermoeden bestaat dat de verdachten betrokken zijn bij grensoverschrijdende
btw-fraude met de in- en verkoop van vooral IT-producten en consumer-elektronica.
Zij vervullen vermoedelijk een sleutelrol bij het doorleveren van goederen binnen een fraudeketen. Zij leverden jarenlang goederen aan ondernemingen die voornamelijk zijn gevestigd binnen de Europese Unie. Veel van deze afnemers zijn zogenoemde missing traders, ook wel ploffers genoemd. Ploffers zijn bedrijven die in het land waar zij gevestigd zijn wel btw in rekening brengen aan hun afnemers, maar deze btw bewust niet afdragen aan de belastingautoriteiten. De naam “ploffer” houdt verband met het feit dat deze ondernemingen vaak verdwijnen zonder sporen na te laten. Hierdoor kan de belastingautoriteit in de betreffende lidstaat de niet afgedragen btw niet innen.

Ter informatie!  Btw-fraude

Btw-fraude is maatschappelijk ontwrichtend, ondermijnt het belastingsysteem en is bovendien concurrentievervalsend. Het benadeelt niet alleen de integere ondernemingen, maar ook de belastingbetaler. Naast de Nederlandse Staat lopen ook andere Europese lidstaten hierdoor miljoenen euro’s mis aan btw-inkomsten.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :