Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Miljoenenbeslag bij Maastrichtenaar in onderzoek naar belastingfraude

De FIOD heeft gisteren in samenwerking met de Belastingdienst beslag gelegd op ruim 60 onroerend goed objecten in Nederland en Duitsland in een onderzoek naar belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen door een verdachte uit Maastricht. De man is aangehouden. Het strafrechtelijk nadeel door de vermoedelijke fraude is onderwerp van onderzoek, maar het gaat vermoedelijk om meer dan € 2.000.000. Het fiscale nadeel ligt vele malen hoger, ruim € 5.000.000.

De verdachte staat aan het hoofd van een groep vennootschappen die investeert in onroerend goed in Nederland en Duitsland. Per vastgoedtransactie zou de groep vennootschappen een bemiddelingsfee betalen aan een Cypriotische vennootschap. Op papier voor 'makelaarsadvieskosten', maar het vermoeden is dat er geen werkelijke dienst voor is geleverd. De begunstigde van de vennootschap op Cyprus is via een verhullende constructie vermoedelijk de man die aan het hoofd staat van de groep vennootschappen. Hij had over de bemiddelingsfee inkomstenbelasting moeten afdragen, maar de verdenking is dat dit tussen 2006 en 2014 niet is gebeurd.

De FIOD heeft gezocht in een woning, 3 bedrijfspanden en een accountantskantoor in Maastricht. Er is naast beslag op administratie, ook beslag gelegd op waardevolle goederen, omdat misdaad niet mag lonen. Er zijn in samenwerking met de Belastingdienst kunst, sieraden, dure horloges en luxe auto’s in beslag genomen. Er is daarnaast beslag gelegd op tegoeden op circa 30 bankrekeningen en ruim 60 onroerend goed objecten zoals panden en parkeerplaatsen.

Categorie :