Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Man in voorlopige hechtenis voor 'leven van de wind' op Caribische eilanden

De politie heeft een 64-jarige man die een woonadres heeft op het Caribische eiland Anguilla aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek door de FIOD naar het witwassen van meer dan € 1.000.000 misdaadgeld. De rechtbank in Amsterdam heeft de voorlopige hechtenis van de man gistermiddag verlengd met 3 maanden.

De man is op 14 januari in Duiven aangehouden  en hij zit sindsdien vast. De man stond sinds november 2015 internationaal gesignaleerd. Bij zijn aanhouding had hij € 5.500 contant geld op zak. Dat is in beslag genomen. De man wordt gezien als de hoofdverdachte in een witwasonderzoek door de FIOD. Voor zo ver bekend heeft hij geen legale inkomsten. Hij lijkt ‘van de wind’ te leven. Bij de doorzoeking van zijn verblijfsadres in Amsterdam door de FIOD op 10 november werd 2 kilo hasj en 120.000 euro contant geld in een plastic tas in beslag genomen.

11 panden doorzocht in Nederland en Sint Maarten

In totaal doorzocht de FIOD op 10 november 11 panden in Nederland en op Sint Maarten. Het gaat om 4 woningen in Diemen, Amsterdam, gemeente Wijdemeren en Delft en 3 woningen op Sint Maarten. Daarnaast zijn 4 bedrijfspanden in Amstelveen (2), Arnhem en de Haarlemmermeer doorzocht. In de woning in Delft werd nog eens € 240.000 contant geld aangetroffen. Dat zat verpakt in een koffer. Het geld is in beslag genomen, evenals een vuurwapen met munitie, amfetamine, metamfetamine ('crystalmeth') en materialen die dienen ter vervaardiging van metamfetamine. Op Sint Maarten zijn bij een bedrijf van verdachte en zijn dochter 2 parasailboten in beslag genomen, omdat misdaad niet mag lonen.

Start onderzoek

Het onderzoek door de FIOD startte naar aanleiding van een melding van een verdachte transactie door de FIU. Een bedrijf - waarvan de verdachte via een stichting bestuurder is - zou na 2009 bijna € 300.000 hebben verdiend door het doorverkopen van onroerend goed met grote winsten, door middel van een zogenoemde ABC-transactie. Het vermoeden is dat dit bedrijf alleen wordt gebruikt om gelden wit te wassen. Er zouden geen legale activiteiten zijn. Er werden grote bedragen overgemaakt van een bedrijf van een 65-jarige man uit de gemeente Wijdemeren. Deze bedragen zijn afkomstig uit contante stortingen. Het geld zou deels weer worden overgemaakt naar het bedrijf van de 33-jarige dochter van de hoofdverdachte op Sint Maarten. De 33-jarige dochter en de 65-jarige man uit Wijdemeren worden ervan verdacht dat zij met hun bedrijven hebben geholpen om tonnen wit te wassen.

Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Categorie :