Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Man aangehouden wegens belastingfraude en oplichting

De FIOD heeft vandaag een verdachte aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek. De man van 26 jaar uit Almere is meegenomen voor verhoor. Hij wordt samen met een 39-jarige man uit Rijswijk verdacht van het doen van onjuiste aangiften omzetbelasting. De 26-jarige man wordt ook verdacht van valsheid in geschrift. Drie woningen en een bedrijfspand in Almere en Rijswijk zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en contant geld.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na een signaal van de Belastingdienst. De 26-jarige verdachte is eigenaar van twee ondernemingen die zich bezighouden met diverse handelsactiviteiten. De man uit Rijswijk was destijds zijn boekhouder. Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op de aangiften omzetbelasting over de jaren 2016 tot en met 2021. In deze jaren hield de Almeerder er volgens het onderzoeksteam een gebrekkige administratie op na. Toch diende zijn boekhouder aangiften omzetbelasting in. Latere stukken, die door een andere boekhouder werden ingediend, toonden aanzienlijke verschillen met de eerder ingediende aangiften.

Het onderzoeksteam vermoedt ook dat de 26-jarige verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrift. Vermoedelijk verstrekte hij valse stukken bij een hypotheekaanvraag. Ook stukken vertoonden aanzienlijke verschillen met de ingediende aangiften.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven (juiste) belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :